Отворено общество (България)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Отворено общество.

Институтът „Отворено общество – София“ е неправителствена организация, създадена през 1990 г.

Поставила си е за цел да отстоява ценностите на отвореното общество в България (по Карл Попър: „Отворените общества не поддържат един-единствен възглед за „истина“, а по-скоро се опитват да установяват закони и институции, които позволяват на хора с различни възгледи да живеят заедно в мир.“). За своя мисия определя демократизирането на България, укрепването на институциите от гражданския сектор, разширяването и гарантирането на гражданските свободи, спазването на основните човешки права, разгръщането на публични дебати по ключови за страната теми.

С постановление на Министерски съвет №76 от 20 юли 1990 г. фондация „Отворено общество (България)“ и даренията за нея са освободени от мита, данъци и такси. Предоставени са помещения в НДК, както и 500 000 лева за първоначални разходи. Разрешава ѝ се извършване на стопанска дейност напълно освободена от данъци.

До 1995 г. българската държава допълнително финансира фондацията. Организацията е учредена от фондация „Отворено общество“, основана от Джордж Сорос. Дейността ѝ постепенно започва да губи популярност, като в страната започва да се изгражда отрицателно обществено мнение за фондацията.[източник? (Поискан преди 34 дни)]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]