Отворено общество (България)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Отворено общество.

Отворено общество
Информация
Основанааприл 1993 г.
СедалищеНю Йорк, САЩ
Сайтopensocietyfoundations.org
Отворено общество (България) в Общомедия

Институтът „Отворено общество – София“ е неправителствена организация, създадена през 1990 г.

Поставила си е за цел да отстоява ценностите на отвореното общество в България (по Карл Попър: „Отворените общества не поддържат един-единствен възглед за „истина“, а по-скоро се опитват да установяват закони и институции, които позволяват на хора с различни възгледи да живеят заедно в мир.“). За своя мисия определя демократизирането на България, укрепването на институциите от гражданския сектор, разширяването и гарантирането на гражданските свободи, спазването на основните човешки права, разгръщането на публични дебати по ключови за страната теми.

С постановление на Министерския съвет №76 от 20 юли 1990 г. фондация „Отворено общество (България)“ и даренията за нея са освободени от мита, данъци и такси. Предоставени са помещения в НДК, както и 500 000 лева за първоначални разходи. Разрешава ѝ се извършване на стопанска дейност напълно освободена от данъци.

До 1995 г. българската държава допълнително финансира фондацията. Организацията е учредена от фондация „Отворено общество“, основана от Джордж Сорос.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]