Отношения между Русия и Армения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Исторически отношенията между Русия и Армения започват по време на войната през 1827-1828 г. между Руската империя и Сефевидска Персия, по време на която Източна Армения попада под руска власт. Русия е смятана за защитник на християнските империи, имали конфликти с Османската империя, в това число и Арменската империя.

След разпадането на Съветския съюз Армения е считана за единствения съюзник на Русия от цялото Закавказие. Позициите на Русия и Армения по международните конфликти са считани за близки. Република Армения споделя общата политика на Руската федерация за подсилване на Общността на независимите държави (ОНД).

Армения и Русия са членове на военния пакт Организация на Договора за колективна сигурност, смятан от Армения за важна част от нейната международна сигурност. Освен договорите и спогодбите, сключени между двете правителства, те споделят и приятелски отношения, взаимна помощ и голям брой споразумения, включително за военни бази на Русия в Армения и междуправителствено разбирателство с официална дата 29 август 1997 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

http://en.wikipedia.org/wiki/Russia-Armenia_relations

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]