Организация на Договора за колективна сигурност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Организацията на договора за колективна безопасност е военен съюз в рамките на СНГ.

CSTOODKB.png

История[редактиране | редактиране на кода]

Страните-членки в Организацията на Договора за колективна безопасност

На 15 май 1992 Армения, Казахстан, Киргизия, Русия, Таджикистан и Узбекистан подписали в Ташкент договора за коллективной безопасности (ДКБ). Азербайджан подписва договора на 24 септември 1993, Грузия — на 9 септември 1993, Белорусия — на 31 декември 1993.

Договорът встъпва в сила на 20 април 1994. Договорът е бил предвиден за 5 години и допускал продължение. На 2 април 1999 президентите на Армения, Белорусия, Казахстан, Киргизия, Русия и Таджикистан подписват протокол за продължаването срока на действия на договора в следващия петилетен период, обаче Азербайджан, Грузия и Узбекистан отказват да го удължат, и в същата година Узбекистан се присъединява към ГУУАМ.

На московската сесия на ДКБ 14 май 2002 е взето решение за преобразуването на ДКБ в пълноценна международна организация — Организация на Договора за колективна безопасност (ОДКБ). На 7 октомври 2002 в Кишинев са подписани Устав и Съглашение за правовия статус на ОДКБ, които са ратифицирани в седемте държави-членове на ОДКБ и встъпват в сила на 18 септември 2003.

На 16 август 2006 в Сочи е подписано решение за пълноправно присъединение (възстановяване на членството) на Узбекистан в ОДКБ.

Перспективи на развитие[редактиране | редактиране на кода]

Русия в последно време възлага големи надежди на тази организация, разчитайки с нейна помощ да укрепи своите стратегически позиции в Централна Азия. Русия счита този регион за зона на своите стратегически интереси.

В същото време на територията на Киргизия се разполага военно-въздушната база на США Манас, и Киргизия не възнамерява да я закрие скоро. Таджикистан в началото на 2006 дал съгласие за съществено нарастване на разположената на негова територия френска военна групировка, действуваща в състава на коалиционните сили в Афганистан.

За усилване позициите на ОДКБ Русия предлага да проведе реформиране на колективните сили за бързо реагиране на Централноазиатския регион. Тези сили се състоят от десет батальона: по три от Русия и Таджикистан, по два — от Казахстан и Киргизия. Общата численост на личния състав на колективните сили е около 4 хил. души. Авиационната съставяща (10 самолета и 14 вертолета) се намира на руската авиобаза Кант в Киргизия.

Във връзка със завръщането в ОДКБ на Узбекистан се отбелязва, че още в 2005 узбекските власти са издигнали проект за създаване на международни «антиреволюционни» наказателни сили в постсоветското пространство в рамките на ОДКБ. Готвейки се за встъпването в тази организация, Узбекистан подготвя пакет предложения по нейното усовършенствуване, включващ създаване в нейните рамки на разузнавателна и контраразузнавателна структури, а също и разработка на механизми, които биха позволили на ОДКБ да гарантира на държавите от Централна Азия вътрешна безопасност.

Структура ОДКБ[редактиране | редактиране на кода]

Висш орган на Организацията се явява Съветът по колективна безопасност (СКБ). В състава на Съвета влизат главите на страните-членки. Съветът разглежда принципиалните въпроси на дейността на Организацията и приема решения, насочени към реализация на нейните цели и задачи, а също обезпечава координацията и съвместната дейност на държавите-членове за реализация на тези цели.

Съвет на министрите на външните дела (СМИД) — консултативен и изпълнителен орган на Организацията по въпросите на координация на взаимодействие на страните-членки в областта на външната политика.

Съвет на министрите на отбраната (СМО) — консултативен и изпълнителен орган на Организацията по въпросите на координация на взаимодействие на страните-членки в областта на военната политика, военното строителство и военно-техническото сътрудничество.

Комитет на секретарите на съветите по безопасност (КССБ) — консултативен и изпълнителен орган на Организацията по въпросите на координация на взаимодействие на страните-членки в областта на обезпечаването на тяхната национална безопасност.

Генералният секретар на Организацията се явява най-висшето административно длъжностно лице на Организация и осъществява ръководствота на Секретариата на Организацията. Назначава се с решение на СКБ из числото граждани на страните-членки и е подопечен на Съвета. В настояще време такъв се явявя Николай Бордюжа.

Секретариат на Организацията е постоянно действуващ работен орган на Организацията за осъществяване на организационно, информационно, аналитическо и консултативно обезпечаване на дейността на органите на Организацията.

Обединен щаб на ОДКБ е постоянно действуващ работен орган на Организации и СМО ОДКБ, отговарящ за подготовката на предложения и реализацията на решенията по военната съставяща на ОДКБ. От 1 декември 2006 се предполага възлаганео на обединения щаб на задачи, изпълняеми от командването и постоянната оперативна група на щаба на колективните сили.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Организация Договора о коллективной безопасности (истоки, становление, перспективы), Николаенко В. Д., 2004 ISBN 5-94935-031-6

Препратки:[редактиране | редактиране на кода]