Очила за заваряне

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Очила за газово заваряване
Защитни очила за заваряване
Заварчик с каска и заваръчни очила за поялна лампа

Очилата за заваряне осигуряват степен на защита на очите, докато се извършват някои форми на заваряване и рязане. Те са предназначени да предпазват очите не само от топлината и оптичното излъчване, произведено от заваряването, като интензивната ултравиолетова светлина, произведена от електрическа дъга, но и от искри или отломки.[1] За дъгова заварка може да се наложи пълна маска за лице.

Процесите на заваряване и рязане, включително дъгово заваряване и рязане, както и спояване, произвеждат интензивни ултравиолетови (UV), инфрачервени (IR) и видими с невъоръжено око дължини на вълни.[2] UV и IR дължините на вълните не могат да се видят и могат да причинят нараняване на очите, без жертвата да осъзнае това веднага. Изключително тъмни филтри от подходящ вид са необходими, за да може заварчикът да може да погледне интензивно светещия метал, който се заварява. Одобреният щит за лице или заваръчен шлем може също да има филтри за защита от оптично излъчване и да предлага допълнителна защита срещу отломки и искри.[3] Защитните очила блокиращи ултравиолетовите лъчи, със странични щитове или заваръчни очила, се считат за първична защита, като шлемът за лице или заваръчната каска се счита за вторична защита.[4] По този начин очите все още са защитени, дори когато шлемът за лице или каската са вдигнати нагоре.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Finch, Richard. Welder's Handbook: A guide to plasma cutting, oxyacetylene, ARC, MIG and TIG. Revised. HP Trade, 2007. с. 31 – 33. Посетен на May 26, 2010.
  2. Schweisshelm Test // 17 December 2020. (на немски)
  3. Copeland, Julie. Selecting the best lens for welders' eye protection // Thefabricator.com, 2003-10-09. Посетен на 2010-06-07.
  4. „Safety equipment.“ Welding Design & Fabrication. 75.12 (Dec 2002): 48(6). General OneFile. Gale (subscription).
  5. Baker, Derek. "Guard your eyes and face when welding, cutting and grinding: protect against airborne contaminants, heat stress, noise, fire, compressed gases, electrocutions and repetitive stress injuries. " Industrial Safety & Hygiene News. 44.4 (April 2010): 33(2). General OneFile. Gale (subscription).