Пазарджишка голяма синагога

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пазарджишка голяма синагога
Карта
Местоположение в Пазарджик
Вид на храмаюдейски храм
Страна България
Населено мястоПазарджик
ВероизповеданиеЮдаизъм
Изгражданевтора четвърт на XIX век
Статутнедействащ храм
Състояниепаметници на културата
Пазарджишка голяма синагога в Общомедия

Пазарджишката голяма синагога е недействащ религиозен храм в Пазарджик, паметник на културата. Част е от общ комплекс с Пазарджишката малка синагога и еврейско училище.[1]

Синагогите са резултат от създадената в края на XVI век еврейска община[1] от сефаради, преселници от Пиренейския полуостров.

Построена е през 1850 г. от архитектон Ставри Темелков, майстор от Брациговската архитектурна школа. Състои се от просторно преддверие с входове с открит аркаден портик от югоизток и североизток. Със стълба галерията се свързва с молитвената зала. Пропорциите на молитвената зала са 2:3, с височина 5 m. Осветява се от над 30 прозореца. Таванът е дървен с цветова и пластична украса. Стените са бели с изписани в синьо пиластри. Рамките на отворите и свещената ниша са изписани с флорална и геометрична стенопис.[1] В периода 1944 – 1966 г. в Голямата синагога се помещава археологическата сбирка на музея в Пазарджик.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Голяма енциклопедия „България“. Том 10. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2012. ISBN 9789548104326. с. 4021.
  2. Венчева, Стефка. Знаете ли, че: За няколко десетилетия музеят на Пазарджик се помещавал в Синагогата // pzdnes.com, 4 март 2016 г. Посетен на 9 март 2016 г.