Парадокс на Мейфилд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Според парадокса на Мейфилд, за да държите всички извън една информационна система, е нужна неопределено голяма (клоняща към безкрайност) сума пари, но и за да вкарате всички в една информационна система също е нужна неопределено голяма (клоняща към безкрайност) сума пари, докато финансовите разходи за случаите между тези две крайности са относително малки.[1]

'Парадоксът' cе изобразява като U-крива, кoгато стойността на подобна система е по вертикалната ос, а процентът на хората, които могат да имат достъп до системата, е на хоризонталната ос. Приемането на този парадокс от обществото, специализирано в областта на информационната сигурност, е незабавно, тъй като е в съответствие с професионалния опит на тази група. Парадоксът на Мейфилд посочва, че в някаква точка на кривата допълнителната сигурност става нереалистично скъпа, също както и добавянето на допълнителни потребители при запазване нивото на сигурност става нереалистично скъпо.

На базата на този парадокс братята Менц създават "Теореми на Менц за информационна и физическа сигурност". Теоремите представляват 2 формули, покриващи едновременно случаите за достъп и сигурност на информационни системи и физически обекти. Те са използвани да се подпомогне определянето на алокацията на ресурси и отговорни нива.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Mayfield и др. Mathematical Proofs of Mayfield's Paradox: A Fundamental Principle of Information Security. // Information Systems Control Journal 2. 2000.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Mayfield's paradox“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.