Паричен поток

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Паричният поток (на английски: cash flow, съкращавано и като CF) е (както се разбира от името) движението на парите вътре и вън в един бизнес, проект или финансов продукт. Измерва се за специфичен, ограничен период от време.

Паричният поток е абстрактна икономическа и финансова величина, изпълнена със стойност. Използва се като понятие и термин във финансовото управление за означение на цифрови серии, състоящи се от поредица от плащания, разпределени във времето [1]. Предназначението му е за изчисляване показателите за икономическа ефективност на инвестицията, както и за анализ на паричните потоци на предприятието във времето [1].

Конвенционалното означение на паричния поток е с латинските букви – CF. При определянето на цифровите серии на паричните потоци те се означават с . Отделните елементи от серията могат да имат както положителни, така и отрицателни стойности [1].

Числовата стойност на паричния поток характеризира движението на парите. Ако стойността му е по-голяма от нула, значи има приход, а ако стойността е по-малка от нула, е налице разход. Общата стойност на паричните потоци в минало време формират в сегашно платежния баланс на предприятието [1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cash flow“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.