Парке Дош Атлеташ

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Парк на атлетите (на португалски: Parque Dos Atletas – Парке Дош Атлеташ), също познат като Олимпийски парк „Град на рока“ (Parque Olímpico Cidade do Rock – Парке Олимпико Сидаде до Рок) и Нов град на рока (Nova Cidade do Rock – Нова Сидаде до Рок) е парк в квартал Бара да Тижука, в западната част на Рио де Жанейро, Бразилия.

Паркът представлява спортно-концертно съоръжение. Построен е за големи спортни и концертни събития с помощта на бизнесмена Роберто Медина. Капацитетът му е 85 000 души. Най-известен е като домакин на прочутия музикален фестивал „Рок в Рио“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Стари съоръжения[редактиране | редактиране на кода]

Старият Град на рока е създаден за фестивала през 1985 г., приел е също изданието му „Рок в Рио 3“ от 2001 г. Първоначалното съоръжение е било с вместимост до 250 000 души.

За Панамериканските игри през 2007 г. на неговото място е построен Спортният комплекс „Град на рока“ (Complexo Esportivo Cidade do Rock), състоящ се от 2 временни стадиона за бейзбол (3000 зрители) и софтбол (2000 зрители)[1]. Стадионите пострадват силно от проливни дъждове, поради което тогава състезания на тях не са проведени[2].

На мястото на стария Град на рока понастоящем се намира Олимпийското село на Летните олимпийски игри от 2016 г.[3]

Ново съоръжение[редактиране | редактиране на кода]

Новият Град на рока е разположен на североизток от стария, близо до изложбения център Риосентро. Завършене през 2011 г. На него се провеждат фестивалите „Рок в Рио 4“ (2011), „Рок в Рио 5“ (2013) и „Рок в Рио 6“ (2015)[4][5].

По време на летните олимпийски игри през 2016 г. новият Град на рока (Парк на атлетите) става зона за отдих за зрителите и участниците. Там има тенис корт, стена за катерене, велосипедна пътека 1420 м и други спортни съоръжения.

Източници[редактиране | редактиране на кода]