Паспарту

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Снимка на Сергей Есенин, поставена в паспарту с неговия автограф

Паспарту (на френски: passe-partout, passepartout) е лист картон, хартия или друг материал с изрязан (обикновено в средата) четириъгълник, кръг или елипса, в който се поставя фотографска снимка, рисунка, литография, гравюра и т.н.

Паспартуто има две функции:

  • да рамкира и подчертава изображението и да го прави визуално по-привлекателно, и,
  • да предпазва изображението да не се допира до стъклото на рамката.

Паспартуто позволява свободния избор на размера рамка без значение размера на поставеното в паспартуто изображение. Освен това върху паспартуто често се разполагат поясняващи надписи и авторски автографи.

Картина в паспарту и в рамка

С богатата си палитра от цветове и нюанси, паспартуто служи за постигане на цветови баланс между изображението и рамката, както и между изображението и пространството, в което картината се поставя. Паспартуто дава така необходимия на картината „въздух“ и подпомага художественото оформление. При оформлението дизайнерите могат да влагат изображението в двойни и тройни паспартута, създавайки по този начин търсен артистичен ефект.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Паспарту“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Passe-partout“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.