Пастет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пастет
Различни пастети.
Различни пастети.
Видантре
Друго иметерин
ПроизходФранция, Белгия.
Създаденсредновековие
Основни съставкикайма, хрущяли
Пастет в Общомедия

Пастет (на френски: pâté; на немски: Pastete) е смес от готвена кайма и мазнина, смлени на паста за мазане. Чести добавки са зеленчуци, билки, подправки и или вино, или бренди (често коняк или арманяк). Пастетът може да се сервира както топъл, така и студен, но се счита, че има най-богат вкус след няколко дни на студено.[1]

Вариации[редактиране | редактиране на кода]

Във френската и белгийската кухни пастетът може да бъде печен до коричка като пай. Може би най-известният пастет е фоа гра, направен от черен дроб на угоена гъска.[1] В Нидерландия, Германия, Финландия, Румъния, Унгария, Швеция, Дания и Австрия някои пастети от черен дроб се приготвят под формата на мека наденица за мазане. В САЩ този тип пастет се използва за плънка на сандвичи. В Полша пастетът се приготвя от домашни птици, риба, еленско или свинско с яйца, брашно, хлебни трохи и различни добавки като пипер, доматен сос, гъби, подправки, джинджифил, индийско орехче, сирене или захар. В Русия и Украйна ястието най-често се приготвя от телешки, гъши или патешки черен дроб,[2] но могат да се използват и други меса. За разлика от западноевропейския начин на готвене, тук черният дроб първо се вари или пържи и се смесва с масло и/или мазнина и подправки, като лук, моркови и билки. Може да се пече допълнително, но най-често се консумира без допълнително печене. В Русия пастетът се сервира в чиния или купа и се оформя под формата на животни, като например таралежи.[3] Популярен пастет в еврейската кухня в Русия и Украйна е форшмак, който се приготвя от накълцана херинга.[4][5]

В България и в страните от бивша Югославия пастетът най-често се използва за мазане върху филии хляб и се приготвя от пилешко, телешко или пуешко месо (по-рядко от риба тон или сьомга).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Julia Child. Mastering the Art of French Cooking. New York, New York (USA), Alfred A. Knopf, 1964. ISBN 9785879620764. с. 564 – 576.
  2. Chicken Liver Pate
  3. Darra Goldstein. A Taste of Russia: A Cookbook of Russian Hospitality. Russian Information Service, 1999. ISBN 9781880100424. с. 33.
  4. В. В. Похлебкин. Национальные кухни наших народов. Москва, изд. Пищевая пром-сть, 1980. Еврейская кухня Архив на оригинала от 2017-12-31 в Wayback Machine..
  5. Елена Молоховец. Подарок молодым хозяйкам. Санкт-Петербург, 1861.