Станислав Пеев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пеев Станислав Тодоров)
Станислав Пеев
украински политик
Роден
1 ноември 1990 г. (33 г.)

Станислав Тодоров Пеев (на украински: Станислав Тодоров Пєєв; роден на 1 ноември 1990, Харков, Украйна) е украински крайно десен политик, националист от български произход. Ръководител на дяснорадикалната украинска националистическа организация Народен фронт на Полтавска област, ръководител на областния клон на политическата партия Национален корпус в Полтавска област[1]. Той е организатор на редица политически и исторически събития/акции в Полтава и в други региони на Украйна[2].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 2007 г. създава и оглавява клетката на ВГО Патриот на Украйна в Полтава. В края на 2011 г. създава и оглавява ГО “Народен фронт” на Полтавска област. На 8 октомври 2013 г. НФП е регистрирано в правосъдните органи[3]. Организацията обединява патриотичната младеж на Полтавска област и провежда събития, насочени към повишаване на нивото на национално самосъзнание. Като похода на УПА[4], исторически[5][6], социални проекти[7]. Участва активно в Евромайдана. На 1 февруари 2014 г., заедно с бойния помощник на Украинския национален съюз Олег Холтвянски, той е задържан от полицията в Полтава[8]. Той е освободен същия ден, а Голтвянски няколко дни по-късно[9][10].

На 14 април, като част от групата “Десен сектор” , той е задържан и бит от полицаи в Чутово[11][12].

През есента на 2014 г. между лидерите на организацията възникнаха идеологически спорове. Един от членовете на управителния съвет на организацията Андрей Олейник обвинява Пеев във финансови измами и връзки с лидера на неправителствената организация „Възраждане на Полтава“, депутат от градския съвет на Полтава от Блока „Солидарност на Петро Порошенко“ Сергей Чередниченко[13]. През 2015 г. Пеев се кандидатира за Полтавски областен съвет от Работническата партия на Украйна[14]. След разпадането на НФП той се присъединява към “Националния корпус”[15] и става ръководител на партийния клон в Полтавска област[16][17]. Под негово ръководство се проведоха редица разнообразни акции, като патриотични срещи на студенти с участници война в Донбас[18], акция срещу нелегалните хазартни заведения[19], нарушаване на обучението на психолози ,които работят с представители на ЛГБТ общността в Полтава[20][16],.

Основните направления, с които се занимава Националният корпус, ръководен от Пеев, са обучение по самоотбрана, опазване на историческото и културно наследство и свободното време на жителите. Представители на НК, заедно със СДП, Самопомощ и Свобода, влязоха в така наречения „Щаб на съпротивата“, който беше базиран в градския съвет след сблъсъците, които се случиха в Полтава на 5 април 2017 г.[21].

На 4 май 2017 г. Станислав Пеев и другарите му откриват човешки останки на територията на бивши артилерийски складове[22].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Анна Єгорова. «Національні дружини» в Полтаві будуть. Хто їх очолить – невідомо // (на украински)
  2. У Полтаві урочистим маршем відзначили річницю народження Івана Мазепи // (на украински)
  3. За кулисами полтавского общественного движения: Станислав Пеев // (на украински)
  4. Ян ПРУГЛО. СКИНХЕДЫ ОРГАНИЗОВЫВАЮТ МАРШ УПА В ПОЛТАВЕ // (на украински)
  5. Ян ПРУГЛО. ПРАВА МОЛОДЬ ПОЛТАВИ ПРОКОМЕНТУВАЛА «ЖИДА НА НОЖА» І «КОМУНЯКУ НА ГІЛЛЯКУ» // (на украински)
  6. "Кто отрицает Ивана Мазепу, тот - идиот, или враг" - в Полтаве отметили 374-летие со дня рождения гетмана // (на украински)
  7. У Полтаві громадськість пропонує оголосити 8-9 травня Днями скорботи // (на украински)
  8. Ян ПРУГЛО. МІЛІЦІЯ ПОЛТАВИ ВКОТРЕ СПРОСТУВАЛА ІНФОРМАЦІЮ ПРО АРЕШТ ЧИ ЗАТРИМАННЯ АКТИВІСТА МАЙДАНУ // (на украински)
  9. ПРОПАВШИЙ ОЛЕГ ГОЛТВЯНСКИЙ «ЦЕЗАРЬ» ВЕЗ ДЕНЬГИ ДЛЯ «РУССКОГО БЛОКА» // (на украински)
  10. Ян ПРУГЛО. В ПОЛТАВЕ ПО ДОРОГЕ НА ХАРЬКОВ ПРОПАЛ «БОЕВОЙ РЕФЕРЕНТ УКРАИНСКОГО НАЦИОНАЛЬНОГО СОЮЗА» // (на украински)
  11. Богдан АНДРЕЕВ. ПРЕДСТАВИТЕЛЕЙ «ПРАВОГО СЕКТОРА» ЗАДЕРЖАЛИ НА ПОЛТАВЩИНЕ (ВИДЕО) // (на руски)
  12. Ян ПРУГЛО. УЧАСТНИК СОБЫТИЙ В ЧУТОВО: МИЛИЦИЯ ПОРВАЛА ПАСПОРТ КАНАДЦУ И НАЗВАЛА АВАКОВА «ПИ-ПИ-ПИ» // (на руски)
  13. За лаштунками полтавського громадського руху: «Народний фронт Полтавщини» // (на украински)
  14. Полтавская область. Кандидати до облради // (на украински)
  15. Анна Морозова, Сергій Чорномаз, Анастасія Болдар. Нацкорпус хоче законним шляхом демонтувати прибудову до екс-кінотеатру // Poltavske.TV. (на украински)
  16. а б Куцолабский Артем. Националисты сорвали тренинг психологов по работе с представителями ЛГБТ-сообщества в Полтаве // (на украински)
  17. Ніна Король. Будівництво на кістках у Полтаві: нове про знайдені людські рештки // (на украински)
  18. «Від героїв минулих часів…» // (на украински)
  19. У Полтаві відбулася акція проти гральних закладів // (на украински)
  20. Анна Єгорова. Зірваний тренінг щодо роботи психологів із ЛГБТ: організатори наполягають на розслідуванні, поліція вважає конфлікт вичерпаним // (на украински)
  21. Анна Єгорова. Нові обличчя. Які нові партії можуть поборотися за владу в Полтаві та області? Частина І // (на украински)
  22. В Полтаве нашли человеческие кости за памятником. // (на украински)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]