Олех Холтвянски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Олех Холтвянски
украински политик

Роден
Политика
ПартияУКРОП
Олех Холтвянски в Общомедия

Олех Миколайович Холтвянски (на украински: Олег Миколайович Голтвянський; роден на 8 септември 1980, Харков, Украйна) е украински крайно десен политик, националист, политолог, социолог и публицист. Ползва псевдонимите Кесар Люботински[1]. Основател и бивш лидер на националистическата организация Украински национален съюз[2]. Ръководител е на „Център за изследвания геополитическа и модерна конфликтология“[3].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Олех Холтвянски е роден на 8 септември 1980 година в град Харков.

Обществено-политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 2009 година става един от основателите на Украински национален съюз, и през следващите години е сред нейните водачи[2]. 2013 – 2014 участват във Евромайдан[4][5]. На 1 февруари 2014 г., заедно с ръководител на дяснорадикалната украинска националистическа организация Народен фронт на Полтавска област Пеев Станислав Тодоров, той е задържан от полицията в Полтава[6][7]. Пеев е освободен същия ден, а Голтвянски няколко дни по-късно[8].

През 2014 г. се включва във войната в Донбас[9][1].

На местните избори през 2015 г. участва от партийната листа на партия „УКРОП“. Избран е за член на градския съвет на гр. Люботин, с 5,88 % от гласовете.[10].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]