Перотен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Перотин (на френски: Pérotin) е европейски композитор живял през 12 и началото на 13 век във Франция. Той е най-известният възпотаник на училището по полифония към катедралата Света Богородица в Париж. Той е един от малкото средновековни композитори, чиито творби не са станали анонимни.

Стил и творби[редактиране | редактиране на кода]

Перотин композира органуми - най-ранния тип полифонична музика. По-ранната европейска музика като грегорианските песнопения е монофонична. В неговите произведения за пръв път се използват терците и квартите. Характерно за музиката му е и постепенното приближаване към метрума.

Известните композиции на Перотин са четиригласните „Viderunt omnes“ и „Sederunt principes“; двугласните „Alleluia, Posui adiutorium“, „Alleluia, Nativitas“ и още девет, които за които се смята че са негови, всички в стила органум; двугласните „Dum sigillum summi Patris“ и монофоничната секвенция „Beata viscera“.

Композициите на Перотин са запазени в „Magnus Liber“ - „Великата книга“ на ранната полифонична църковна музика, която се съхранява в колекцията на катедралата Света Богородица в Париж.

За живота на Перотин не се знае почти нищо, освен, че годините му на активност са в края на 12 век.