Петер Сунде

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Петер Сунде
Peter Sunde
шведски компютърен експерт

Роден
Петер Сунде Колмисопи
1978 г. (45 г.)

Националност Швеция
Предприемаческа дейност
Работил вThe Pirate Bay
Известен сFlattr

Уебсайтblog.brokep.com
Петер Сунде в Общомедия

Петер Сунде Колмисопи (на норвежки: Peter Sunde Kolmisoppi; 13 септември 1978, Удевала, Швеция) е шведски компютърен експерт, участник в „пиратското“ движение, известен като един от основателите на The Pirate Bay. Има финландско и норвежко гражданство[1].

Живот[редактиране | редактиране на кода]

През 2003 г. заедно с Готфрид Свартхолм и Фредрик Неем основава торент тракера The Pirate Bay, където изпълнява ролята на публично лице. Кандидатира се в изборите за Европейски парламент от името на Пиратската партия на Финландия; на изборите събира около 3000 гласа.

През 2009 г. на съдебния процес срещу основателите на The Pirate Bay е осъден на една година затвор и голяма глоба. В течение на няколко години оспорва произнесената присъда отначало пред най-големия апелационен съд на Швеция (присъдата е намалена на 8 месеца, но сумата на глобата е увеличена), след това – пред Върховния съд на Швеция (жалбата е отклонена) и пред Европейски съд по правата на човека[2]. От 2010 г. е търсен от Интерпол (по данни на шведските СМИ, през това време живее в Германия).

През 2010 г. основава системата за микроплащания Flattr. Сунде е един от героите на документалния филм TPB AFK.

На 31 май 2014 г. е арестуван от шведската полиция[3]. Изпратен е в затвора Västervik Norra за да излежи присъдата си по делото Pirate Bay.

На 10 ноември 2014 г. се съобщава, че Сунде е излязъл на свобода. Прекарал е в затвора 5 месеца[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]