Пикадор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пикадор и бик в Мексико, 2010 г.
Пикадор в действие, 2005 г.

Пикадорът (на испански: picadores) е един от двойката конни тореадори в бикоборството в испански стил, който промушва бика с кавалерийско копие.[1][2] Те изпълняват своята роля в tercio de varas – първият от трите етапа в стилизирана корида.

Функция[редактиране | редактиране на кода]

Пикадорът има три основни функции в традиционната корида:[3][4]

  • Да пробие мускула на задната част на шията на бика
  • Да умори мускулите на шията на бика и общата издръжливост, докато се опитва да вдигне коня с глава.
  • Да спусне главата на бика в подготовка за следващия етап

Ако публиката смята, че пикадорът е по-добър от бика, обществеността ще свири с уста, освирква или ще се подиграе, както сметне за добре. Това е така, защото те не искат бикът да загуби цялата си сила и енергия, тъй като това може да доведе до скучна корида.

Пикадорът е длъжен да прободе бика с две копия в арена за първа категория (Барселона, Мадрид, Севиля, Сарагоса и др.), но матадорът може да поиска второто да бъде отменено в кръгове от втора или трета категория. Бикът може да получи три копия, ако е особено свиреп.

Стремежът на бика да пребори пикадора често се посочва като най-голямото изпитание за неговата смелост. Бик, който не се съпротивлява агресивно, може да бъде наказан с черна бандерила (ярко оцветена пръчка с харпунено острие в края), която, макар и малко по-дълга от обикновената бандерила, е до голяма степен символична и белег на срам за животновъда.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Tung, Angela. Them's bullfighting words // 25 March 2015. Посетен на 20 June 2020.
  2. Picador | bullfighting // Посетен на 2020-07-02.
  3. Douglass, Carrie B. Bulls, Bullfighting, and Spanish Identities. University of Arizona Press, 1999. ISBN 978-0-8165-1652-0.
  4. A, Reza Hosseinpour. Making sense of bullfighting. Punto Rojo Libros, 2014-07-09. ISBN 978-1-62934-784-4.