Пинта (кораб)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на пинта.

„Пинта“
La Pinta
LaPinta.jpg
Съвременна реплика на „Пинта“ в Палос де ла Фронтера, Испания
Флаг Banner of arms crown of Castille Habsbourg style.svg Кастилия и Леон
Основни характеристики
Дължина 20 m
Ширина 7 m
Екипаж 26
„Пинта“ в Общомедия

„Пинта“ е каравела, един от трите кораба на първата експедиция на Христофор Колумб, по време на която, през 1492 г., е открита Америка. Другите кораби в тази експедиция са каракатаСанта-Мария“ и „Ниня“. На 12 октомври 1492 г. вахтеният матрос на „Пинта“ Родриго де Триана пръв вижда Новия Свят.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Пинта“ е най-голямата каравела в първата експедиция на великия пътешественик. По неизвестни причини обаче след гибелта на „Санта-Мария“ ръководителят на плаването не я избира за флагман. Най-вероятно, причината е била в собственика и капитан на кораба – Мартин Алонсо Пинсоне. Именно той по време на пътешествието неведнъж оспорва решенията на Колумб. Вероятно, великият мореплавател се е опасявал от бунт и затова е избрал кораба „Ниня“, чийто капитан бил братът на Мартин – по-сговорчивият Висенте.

По-нататъшна съдба[редактиране | редактиране на кода]

Неизвестно е каква е била съдбата на кораба „Пинта“ след пътешествието на Христофор Колумб. Има данни, че след завръщането си капитанът на кораба е бил доста хладно приет в родината си. Вследствие на проблеми със здравето, получени по време на експедицията, Колумб умира след няколко месеца. Вероятно, корабът или е продаден и е сменил названието си, или е загубен по време на поредно плаване.