Пирамида на Бол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пирамида на Бол
Ball's Pyramid
Ball's Pyramid2.jpg
МестоположениеОстровна група Лорд Хау
СтранаFlag of Australia (converted).svg Австралия
АкваторияТасманово море
Pacific Ocean laea relief location map.jpg
-31.7542° с. ш. 159.2517° и. д.
Местоположение в Тихи океан
Пирамида на Бол в Общомедия

Пирамидата на Бол е ерозионен остатък на част от угаснал вулкан и калдера в Тасманово море, формирал се преди около 7 млн. години. Тя е разположена на 700 км североизточно от Сидни, Австралия.

Боловата пирамида е широка около 400 метра и висока 562 метра (близо 2 пъти по-висока от Айфеловата кула). Записана е в рекордите на „Гинес“ като най-високата скална колона в света. Подобно на остров Лорд Хау и на морската верига Лорд Хау, Боловата пирамида е част от потопения континент Зеландия.

Наречена е на Хенри Бол, капитан на британския кораб „Съплай“, който я открива през 1788 г. заедно с близкия остров Лорд Хоу. Част е от Островна група Лорд Хау, която от 1982 г. е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

През 2001 г. група ентомолози пристигат на острова и преоткриват смятаното за изчезнало насекомо Пръчица от остров Лорд Хау.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1788 г. Хенри Бол, капитан на британския кораб „Съплай“, забелязва скалата. Той дава на пирамидата своето име и на хвърля котва на най-големия остров от веригата и го кръщава Лорд Хау на британския министър на флота. За разлика от пълното унищожение на животинските видове на този остров, Боловата пирамида, която е на 20 км от остров Лорд Хау остава непокътната.

Първият човек, за който се смята, че е стъпвал там, е Хенри Уилкинсън, геолог от Минния департамент на Нов Южен Уелс.

Първото успешно изкачване до върха е направено на 14 февруари 1965 г. от екип от алпинисти от Клуба по скално катерене в Сидни.

През 1982 г. катеренето се забранява съгласно измененията в Закона на остров Лорд Хау, и през 1986 всякакъв достъп до пирамидата е забранен от Съвета на остров Лорд Хау.

Сега Боловата пирамида е защитена като част от световното природно наследство.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

През 2001 г. екип от ентомолози е разтоварен на острова, за да изследва флората и фауната. За тяхна изненада те преоткриват популация на насекомото Пръчица от остров Лорд Хау или дървесен омар (Dryococelus australis), живеещо на височина 100 m над бреговата линия, под един храст Melaleuca.[1] Храстът расте в малък процеп, където водата се разплисква през пукнатини в основите на скалата. Тази влага поддържа буен растежа на растителните видове, като с течение на времето е довела до натрупване на растителни остатъци на няколко метра дълбочина. Популацията на насекомото е малка, само 24 индивиди. През 2003 г. две двойки насекоми са занесени в зоопарка в Мелбърн. От тях са получени много индивиди и са създадени популации в зоопаркове в Сан Диего, Бристъл и Торонто.

По време на своето неуспешно изкачване през 1964 г. Дейв Рут снима насекомото. Занася го в австралийски музей, откъдето му отговарят, че смятали този вид насекоми за изчезнали.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Krulwich, Robert. Six Legged Giant Finds Secret Hideaway for 80 years. // National Public Radio, 29 февруари 2012. Посетен на 26 април 2018.