Пирамида на Джосер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пирамида на Джосер
Местоположение
29.8713° с. ш. 31.2164° и. д.
Пирамида на Джосер
Местоположение в Египет
Страна Египет
Археология
ВидПирамида
ПериодXXVII век пр.н.е.
ЕпохаТрета династия на Древен Египет
Пирамида на Джосер в Общомедия

Стъпаловидната пирамида на Джосер в Сакара е най-древната от съхранените каменни пирамиди[1]. Построена е от Имхотеп за погребението на египетския фараон Джосер ок. 2650 пр.н.е. Това е първото каменно архитектурно съоръжение в света.

Първоначалният замисъл на Имхотеп е да изгради обикновена правоъгълна мастаба. Различното при нея е материалът за строежа – каменни блокове, вместо обичайно използвания при тези строежи кирпич. В процеса на строителството Имхотеп решава върху първата каменна мастаба да надстрои още няколко, по-малки сгради и така погребалната мастаба на Джосер е видоизменена в първата стъпаловидна пирамида в историята на Древен Египет.

Тази 6-степенна пирамида е с размери 125 на 115 м и височина приблизително 62 м. В днешно време е добре запазена, въпреки че през изминалите хилядолетия частично ерозира и така размерите ѝ в днешно време са 121 × 109 м, а височината е 61 м. Стилът и формата ѝ стават образец за подражание в процеса на развитие на каменното строителство не само в Древен Египет, но и в други региони на древния свят.

Стъпаловидната пирамида на Джосер е предназначена за цялото семейство на владетеля. В пирамидата на Джосер за членовете на семейството му са приготвени 11 погребални камери в тунелите. Там са били погребани всички негови жени и деца, в това число е намерена мумия на дете на приблизително 8 годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Барсело, Педро и др. История на древните общества. София, Университетско издателство „Климент Охридски“, 1992.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]