Пирамида на Слънцето

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Пирамида на Слънцето, Теотиуакан

Пирамидата на Слънцето е най-голямата постройка в град Теотиуакан и сед най-големите в Мезоамерика.

Намира се на Булеварда на мъртвите между пирамидата на Луната и цитаделата и е част от голям храмов комплекс в сърцето на града. Намира се на 40 km от Мексико сити.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името пирамида на слънцето идва от ацтеките, които пристигат в града на теотиуаканите векове след като е изоставен. Името, което строителите са дали на пирамидата е неизвестно.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Модел на пирамидата
Размери[1] Стойност
Височина 71.17 м
Обиколка на основата 794.79 м
Страна 223.48 м
1/2 страна 111.74 м
Ъгъл на наклона 32.494 degrees
Обем 1184828.31 м3

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

Под пирамидата е открита пещера, която може да бъде достигната през изкопан тунел. Първоначално се е считало, че тя от естествен произход но по-късните изследвания показват, че са от изкуствен произход. Археолозите предполагат, че се намира гроб на древен владетел за който не е известно нищо до момента. В пирамидата и близката околност са открити малко предмети. Към това са включени върхове на стрели от обсидиан и фигури с човешка форма. В ъглите на пирамидите са открити детски гробове, които са вероятно положени в рамките на религиозни церемонии.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Reynolds, Mark. A Comparative Geometric Analysis of the Heights and Bases of the Great Pyramid of Khufu and the Pyramid of the Sun at Teotihuacan. // Nexus Network Journal 1. Kim Williams Books, 1999. с. 87 – 92. Архивиран от оригинала на 11 август 2006.
  2. Gräbersuche in der Stadt der Menschenopfer. In: Spiegel online, 5. November 2006