Пиратски метъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Пиратски метъл е поджанр на хеви метъл музиката. Характеризира се с включването на пиратска митология в музиката. В текстовете често се използва пиратски жаргон и различни музикални жанрове, като траш метъл, спийд метъл и фолк метъл се комбинират с традиционно-звучащи песни като хоровите песни на моряците по време на работа в миналото. Народни инструменти като хармониката могат да бъдат включени или емулирани със синтезатори. Членовете на бандата се обличат в тематични костюми по време на изпълненията си, като присъстващите на концерта също често го правят. Пиратският метал понякога е наричан от медиите нетрадиционен музикален жанр.

История и известни групи[редактиране | редактиране на кода]

Най-ранният пример за пиратски метал е от 1987 г., когато немската хеви метъл група „Running Wild“ издава третия си албум „Under Jolly Roger“. Според Ролф Каспарек, вокалист и китарист на Running Wild, пиратската тема на албума не е била планирана, а се заформя заради заглавната песен на албума. В крайна сметка са създадени подходящи декорации и костюми за бъдещите концерти. Пиратските текстове също така се превръщат в начин да се предаде политическо послание на групата, тъй като използването на дявола като символична фигура в първия им албум е разбрано погрешно. Каспарек започва да чете за пирати и след като намира всичко за „много интересно“, той включва мотивите в тяхната музика. Темата е разширена по време на репетициите за четвъртия албум, Port Royal, и стилът на групата е утвърден.

Въпреки че Каспарек в началото се интересува повече от истинските истории за Златния век на пиратството, пиратският метал в крайна сметка е вдъхновен от неточностите, които са изобразени в романи и холивудски филми.

Може би най-известната, изпълняваща в днешно време този стил на хеви метъла група, е шотландската „Alestorm“.

„Swashbuckle“ е друга група, известна с пиратската тематика на музиката си, а и още с хумористичните си сценични изпълнения.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Pirate metal“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.