Пластик Бо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пластик Бо.)
Plastic Bo.
СъздаванеАсеновград, България
СтилСка
Пънк
Хардкор
Музикален издателBogutevo Dub Rec.
ВлиянияSublime, Athena, No fun at all, Pennywise, Therapy, Primus, Helmet
ЧленовеИвайло Мирчев – вокали, китара
Иван Гвоздев – бас
Георги Гвоздев – барабани

Plastic Bo. е българска ска/пънк група от Асеновград.

История[редактиране | редактиране на кода]

Началото (1996 – 2002)[редактиране | редактиране на кода]

Групата е създадена от Ивайло Мирчев и Иван и Георги Гвоздеви през 2000 г. и оттогава остава с непроменен състав. Момчетата са приятели още от младежките години, през които карат заедно скейтборд и свирят по различни проекти. Преди Plastic Bo., Георги свири заедно с Антон Сариев, впоследствие основател на Mindown, а Ивайло свири в друг проект заедно с Иван Тодоров, настоящ китарист на Smallman. Колаборациите започват още през 1996 и дават своя резултат, като концерти и авторски песни през 1998 година.

Първия концерт на Plastic Bo. като група е през февруари 2000 година в асеновградската дискотека „Примо“. Следват няколко месеца репетиции и локални участия, докато през 2001 година групата за пръв път излиза извън Асеновград, за да свири в Пловдив и различни фестивали в региона. Първата студийна песен на групата е кавър на Васил Найденов – „Телефонна любов“. Записът е направен в края на 2001 г. в студиото на популярната пловдивска джаз формация „Бели, зелени, червени“. През 2002 година е направен запис на първата авторска песен на групата „Бира с гювеч“, която обаче не влиза в нито един албум. Записът е направен в Асеновград, в домашното студио на Димитър Налбантов – виртуозен китарист и приятел на групата. Оттогава всички записани издания на групата са дело на общата им работа с Димитър.

Записи и концерти (2003 – 2014)[редактиране | редактиране на кода]

През 2003 година идва покана за участие в сплит албум с едни от най-актуалните пънк имена в България. Изданието носи името „Ways“ и всяка от групите в нея, участва с по 4 песни. Това са и първите песни, които групата издава – „Самолет“, „С теб“, „11 коловоз“ и „7000 неща“.

През 2004 година следват записи на нови песни, които влизат в издадения през следващата година албум „A-D Bassline“. В него са включени и презаписаните четири песни от „Ways“, както и нови като: „Двама“, „Ставри“, „Пет куплета“, „На края на света“, „Стари дрехи“, „Шахта“, „Жълтата кола“. В албумът не попада песента „На свещи“, както и записаната в домашни условия с Dj Flashfader „Френски пич“.

Малкото издание, съдържащо пет песни „Ден и нощ“ се появява през 2005 година. В него са песните „Робинята Изаура“, „Ден и нощ“, „Есенна раздяла“ „Рудник Дружба“ и ремикс на „На свещи“ от Dj Flashfader. За пръв път в свой запис групата има и брас секция, а като гост-музиканти партиите изсвирват Владимир и Живко от софийската ска банда „Switchstance“. Нещата между музикантите пасват и впоследствие момчетата стават съпорт звено за много от концертите на Plastic Bo.

Групата посреща 2007 година с нов албум, материала за който е написан през 2006. „Сън“ е доста по-мелодично и твърдо звучащ албум, в който ска елемента почти липсва. Песните в него са „Сън“, „Дали ще те срещна пак някога“, „Бягай“, „Пропилени години“, „Тишина“, „Хиляди слънца пак светят“ и „Старата пловдивска автогара“, която е и единствената ска песен в албума. За това издание отново брас секцията е изсвирена от Живко и Владимир. Следва турне в Германия и концерти в цяла България в подкрепа на този албум.

През 2008 година песента „Пропилени години“ е включена в албум компилация „Credit To The Nation“[1] издаден от Строежа.

През 2009 година Plastic Bo. издава петият си албум – „По-жълтата кола“. В този албум стиловото разнообразие е доста по-широко. Има песни с откровено поп-ска съдържание „Две нощни пеперуди“, „Черно и бяло“, с реге дъб звучене „По-жълтата кола“, има ска пънк песни „Люляци“, „Сребърно небе“, „Белинташ е само наш“, „Оркестър Дъ Ахрянърс“, „Лято“, както и мелодичната „Не съм готов да те загубя“. В този албум влизат и презаписаните с брас секция „Шахта“ и „11 коловоз“. Албумът е широко представен по музикални радиостанции, различни медии и турне в подкрепа на изданието. В този албум не влизат кавъра на Братя Аргирови „От понеделник“, както и песен, носеща името „Късата“.

Следват концерти с големи имена на европейската и световна ска сцена – американските ска легенди The Toasters, DiscoBalls (Чехия), Zero Talent (Франция), Whiskey Avengers (САЩ), Elvis Jackson (Словения) и др.

Фестивали и проекти (2015 – 2018)[редактиране | редактиране на кода]

С утвърждаването си на българската сцена и след добитата популярност, групата започва да прави и все по-големи концерти.

През юни 2015 година Plastic Bo. взима участие в третото издание на българския музикален фестивал Wrong Fest, заедно с групи като Truckfighters (Швеция), Popa Sapka (Румъния) и др. Следващата година свирят на Bulgaria Tattoo Expo 2016, а през 2017 г. по специална покана откриват сезона в клуб „Строежа“ и участват в програмата на големия български фестивал Hills Of Rock[2] в Пловдив. През тези години групата също подгрява няколко пъти на легендарната ска група Уикеда.

През 2018 г. триото взима участие и във фестивалите „Мога Фест“ и „Shake that Хълм“, като в края на годината реализират и дългоочакваният концерт с кавъри на български песни. Групата работи по проекта от години, като подготвя кавъри на любими български песни от периода 1980 – 2000 г. Концертът протича под името „Любими български песни от Plastic Bo.“ в столичния клуб „Бар Петък“. Април месец същата година Plastic Bo. участват като група и в епизод на българския сериал „Скъпи наследници“.

Въпреки успешните изяви и натрупаната популярност Plastic Bo. остават верни на феновете си и продължават да правят новогодишни концерти в бар „Кошипрайм“ в Асеновград.

(2019-)[редактиране | редактиране на кода]

2019 година започва ударно за групата като „съпорт“ на големите „Jaya The Cat“.

Албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • Ways (2003) – сплит албум с Crowfish, Maniacal Pictures и Spot
  • A-D Bassline (2004)
  • Ден и нощ (2005) – EP
  • Сън (2007)
  • По-жълтата кола (2009)
  • АсеновградСКА реколта (2014)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]