Грешен фест

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Wrong Fest
WrongFest Logo pure.jpg
Odd Crew и организаторите пред публиката
Odd Crew и организаторите пред публиката
Информация
Място Flag of Bulgaria.svg Войнеговци, София
Основатели Николай Мареков
Руслан Русев
Активни години 2013 – все още активен
Дата 21 септември 2013 г.;
21 юни 2014 г.
Жанр Рок, Алтернативен рок, Пънк, Метъл, Реге
Организатор The Wrong Bar (Грешният Бар)
Сайт www.wrong-fest.com
Wrong Fest в Общомедия

Грешен фест (на английски: Wrong Fest) е музикален фестивал, който се провежда за пръв път на стадиона в софийското село Войнеговци.

Идея и цел на фестивала[редактиране | редактиране на кода]

Основната цел на фестивала е да обогати българската музикална култура чрез осигуряването на поле за изява [1] главно на рок и метъл групи от България.

Wrong Fest се превръща в символ на надеждата за развитието на българската рок сцена

—  На 12 май в Novanews [2]

Той провокира хората да търсят удоволствието на музиката не само в сърцевината на големия град, но и да ги насочи към красивите и не толкова популярни места около София [3]. Локацията за провеждането на фестивала е избрана с идеята да се популяризират селищата в периферията на град София [4], както и да се стимулира селския туризъм в село Войнеговци. Събитието с експериментален характер е подкрепено от столичното ъндърграунд-заведение The Wrong Bar.

История[редактиране | редактиране на кода]

Wrong Fest 2013[редактиране | редактиране на кода]

Първото издание на „Wrong Fest“ е еднодневно и се провежда на 21 септември 2013 г. – Wrong Day (Грешен Ден). В програмата участват седем български рок и метъл групи [5]. Хедлайнери са траш метълите от Odd Crew [6]

Wrong Fest 2013
Wrong Day 21.09 (Грешен ден)


Odd Crew
Vendetta
Corecom
Maze
Der Hunds
Soundprophet
Casual Threesome

Wrong Fest 2014[редактиране | редактиране на кода]

Второто издание на Wrong Fest се провежда на 21 и 22 юни 2014 г. успоредно с настъпването на астрономическото лято [7]. Във фестивала взимат участие 14 групи, които са тематично разделени в два дни – Right Day (Правилен Ден) и Wrong Day (Грешен Ден) [8]. Като специални гости са три от групите – Superhiks и Conquering Lion от Македония, както и Baildsa от Гърция [9]. Хедлайнери за Правилния Ден са македонската ска-пънк формация Superhiks, а за Грешния Ден – алтернативната метъл група Smallman [10].

Wrong Fest 2014
Right Day 21.06 (Правилен Ден) Wrong Day 22.06 (Грешен Ден)


Superhiks (Мкд)
Млък!
Baildsa (Гър)
Lidum Merrko
Conquering Lion (Мкд)
Rebelites
Sha-Sha


Smallman
Babyface Clan
Panican Whyasker
Der hunds
Сепуко 6
Soundprophet
Omnipresent

Отзвук и реакция за второто издание на Wrong Fest:

Страхотно озвучаване на всички групи и през двата фестивални дни – благодаря на хората, отговорни за прекрасния звук. ... и да продължим с благодарностите към музикантите за професионалните изпълнения, на феновете и тяхната задобряваща фестивална култура, ...

—  На 30 юни в „Метъл Хангар 18“ [11]

Wrong Fest 2015[редактиране | редактиране на кода]

Третото издание на Wrong Fest се провежда на 20 и 21 юни 2015 г., отново в уикенда, който съвпада с настъпването на астрономическото лято [12]. През 2015 във фестивала взимат участие 15 групи, разделени тематично в два дни – Wrong Day (Грешен Ден) и Right Day (Правилен Ден) [13]. Третото издание на фестивала е със засилено участие на чужди групи, между които и са британските – The Subways, шведите от Truckfighters, американските рокаджии Valley of the Sun, както и Planet of Zeus и Tuber от Гърция [14]. Български хедлайнери за Грешния Ден са Анимационерите, а за Правилния Ден – Babyface Clan [15]. Поради проблем с главния генератор, британските хедлайнери не успяват да излезнат на сцената и да свирят музиката си[16].

Wrong Fest 2015
Wrong Day 20.06 (Грешен Ден) Right Day 21.06 (Правилен Ден)


Valley of the Sun (Сащ)
Анимационерите
Planet of Zeus (Гър)
Tuber (Гър)
Kottarashky & The Rain Dogs
Marauders Inc.
Tona (Срб)
The Flying Detachment


The Subways (Анг)
Truckfighters (Шве)
Babyface Clan
Popa Sapka (Рум)
Hayes&Y
Wooldozer (Рум)
Пластик Бо

Официалното видео, което предава атмосферата на фестивала е тук [17]. Официален доклад за третото издание на Wrong Fest:

Да, фестивалът има и кемп-част, която съвсем не е малка. Десетки разнообразни палатки оцветяват пространството от поляната най-отзад, зад три спретнати химическки тоалетни + ниска „чешма“ до тях. Всичко си имаме! А отпред – енергични спортяги играят волейбол на мрежа. Да отидеш на Грешен метъл-рок фест и да цъкаш волейболче, големи ентусиасти!, ...

—  На 25 юни в „My Sound“ [18]

Снимки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]