Платформени плъзгащи врати

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Паркът на победата“ – първата станция от затворен тип 
Типично проектиране на станция от затворен тип („хоризонтален лифт“)
Станция „Ломоносов“

Станцията на затворен тип е станция, площадката за кацане, на която, за да се предпази от пристигащи влакове, е оградена от гарите на железопътните линии чрез стена, вратите на която се отварят при качване на колите. Проектът е предназначен да предотврати падането на хората, както и да ограничи неразрешения достъп до подземните тунели.

Станцията от затворен тип („хоризонтален лифт“) в Русия е специален тип колонна стена на метростанция без странични площадки.

От двете страни на централната зала на такава станция има отвори, затворени от вратите на станциите, които отделят тунели от залата, където спират пристигащите влакове. Видът на такива станции също получи условно наименование „хоризонтален асансьор“ за прилика с асансьори, в които плъзгащите се врати на кабината се отварят синхронно с мините врати, разположени на мястото на съответния етаж. Първоначално беше предложено предложение за използване на такъв тип станция „Чернишевска“, но за първи път в света беше изградена подземна зала на станция „Парк Победи“ според типа „хоризонтален асансьор“. Станцията е открита през 1961 г., нейното развитие е направено от А. К. Андреев. Типът на станциите с „хоризонтален асансьор“ в СССР пуска корени само в Ленинград.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Технологията на хоризонталния асансьор е от два вида:

  • Платформени плъзгащи врати – система, състояща се от преграда под формата на стена с плъзгащи се врати, най-често от стъкло, достигаща до тавана и напълно изолираща станцията от пътеките (например, метрото на Копенхаген).
  • Автоматична портална платформа – представлява система, състояща се от преграда под формата на ограда с различни височини с плъзгащи се врати, най-често от стъкло, което не достига до тавана и не изолира напълно станцията от релсите, обикновено е само половината от височината на плъзгащата система на платформата (например, станция Син-Накано), но понякога достига височината на влака (например, станция Ang Mo Kio MRT).

Платформени плъзгащи врати[редактиране | редактиране на кода]

Станция Sirokanedai на линиите Namboku и Mita в метрото в Токио

Предимства:

  • Предотвратява случайно падане на хора по пътя.
  • Намалява риска от злополуки.
  • Подобрява климатичния контрол на гарата (отоплението, вентилацията и климатизацията са по-ефективни, когато станцията е изолирана от тунела).
  • Подобрява безопасността – достъпът до железопътни линии и тунели е ограничен.
  • По-ниски разходи – елиминира необходимостта от използване на машинисти и проводници, когато се използват в комбинация с автоматична обработка, като по този начин се намаляват разходите за труд.
  • Предотвратява падането на отломки по пътя, който може да бъде запалим.
  • Подобряване на качеството на звука на рекламите на платформата, тъй като фоновият шум от тунелите и влаковете намалява.

Основният недостатък на тази система е неговата цена. Инсталацията на системата обикновено струва няколко милиона щатски долара за всяка станция. Когато се използва за модернизиране на стари гари, тази система ограничава типа подвижен състав, който може да се използва на линията, тъй като вратите на влаковете трябва да имат същото разположение като вратите на платформата; това води до допълнителни разходи, дължащи се на модернизацията и закупуването на подвижния състав. Той също така възпрепятства естествената вентилация, увеличавайки разходите за контрол на климата.

Станция Син-Накано, линия Маруноучи, метрото в Токио

Вратите също представляват собствени рискове за сигурността. Основният риск е хората да бъдат затворени между вратите на платформата и влаковата кола и да бъдат смачкани, когато влакът започне да се движи. Случаите на това събитие са редки и могат да зависят от системата за контрол на достъпа и дизайна на вратите.

Автоматична портална платформа[редактиране | редактиране на кода]

Тази система се състои от преграда под формата на ограда с врати, чиято височина обикновено е само половината от височината на системата на плъзгащите се врати на платформата. Разположени на ръба на железопътните платформи, за да се предотврати случайно падане на пътници по железопътните линии. Подобно на платформата с плъзгаща се система, вратите на станцията се отварят и затварят едновременно с вратите на влака.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Станция закрытого типа“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.