Автоматична портална платформа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Линия Disneyland Station Disneyland Resort в метрото на Хонг Конг
Cтанция Shin-Nakano, линия Маруноучи, метрото в Токио

Автоматична портална платформа (на английски: Automatic platform gate) е система, състояща се от бариера под формата на ограда с различни височини с плъзгащи се врати, най-често стъкло, което не достига до тавана и не изолира напълно станцията от коловозите, обикновено е само половината от височината на платформата плъзгаща се врата система (напр. станция Shin-Nakano), но понякога достига височина на влака (напр. станция Ang Mo Kio MRT). Разположени на ръба на железопътните платформи, за да се предотврати случайно падане на пътници по железопътните линии. Подобно на платформа плъзгаща се система, вратите на станцията се отварят и затварят едновременно с вратите на влака.

Инсталирането на тази система е по-евтино от платформените плъзгащи системи, поради което някои железопътни компании предпочитат тази система при модернизиране на стари станции и инсталиране на нови като опция за повишаване на безопасността на железопътните платформи и в същото време без използване на климатична система в полза на естествена вентилация. Въпреки това, тази система е по-малко ефективна от системата на плъзгащи се платформи, тъй като не изолира напълно станцията от железопътните линии и не помага, ако хората умишлено ударят железопътните линии.

Тази система е инсталирана за първи път в метрото в Хонг Конг по линия на Disneyland Resort.

Япония[редактиране | редактиране на кода]

В Япония системата на автоматичните врати на платформата е по-широко разпространена от системата на плъзгащи се врати, поради по-ниските си разходи при модернизирането на съществуващи станции в миналото и инсталирането на нови. В повечето от старите, големи и предимно метро системи вече построени през 20 век, като например в Япония и Европа, модернизиращите станции, които първоначално не са предвидили система от хоризонтални асансьори, струват повече от инсталирането на сравнително нови, които вече са проектирани за нови станции в развиващи се метрополитени, като метрото в Сингапур, метрото в Сеул, метрото в Хонконг и др. Като цяло височината на вратите в японското разнообразие на тази система е по-ниска, отколкото в други страни. Платформата за плъзгащи се врати в Япония се използва само на сравнително млади и нови системи и линии на метрото: метростанция „Hiroshima“, линия „Namboku“ в метрото в Токио (първата в японското метро и единствената в метрото в Токио) и линията „Tozai“ в метрото в Киото.

България[редактиране | редактиране на кода]

В софийското метро всички станции от третата линия, както и две от станциите на първа линия („Опълченска“ и Стадион „Васил Левски“) ще бъдат оборудвани с автоматични портални платформи.[1][2][3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Автоматические платформенные ворота“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.