Подводен тунел Фемарнбелт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Проектът за „Тунел под протока Фемарнбелт“ (на датски: Femern Bælt-forbindelsen,на немски: Fehmarnbelt-Querung) е подводен тунел, който трябва да свърже датския остров Лолан и германския остров Фемарн като прекосява широкия 18 км. проток Фемарн белт в Балтийско море. Той ще осигури пряка фиксирана връзка между северна Германия и остров Лолан и от там към датския остров Шеланд и съответно Копенхаген. При това той ще се превърне в най-дългият комбиниран железопътен и автомобилен тунел в света и вероятно най-основната връзка към Скандинавието. При това разстоянието между Фемарн и Лоланд ще се изминава за 10 минути вместо времето за преминаването с ферибот за 45 минути. Избрано е конструктивното решение за изпълнение като така наречен потопен или спуснат тунел.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първоначален проект за мост през протока

На 1 януари 2021 г. е направена първа копка на строежа.[1]


Констуктивно изпълнение[редактиране | редактиране на кода]

Тунелът ще бъде изпълнен с използването на 79 потопени, предварително произведени железобетонни елемента, всеки с дължина 217 метра. На сушата ще бъдат прокопани отсечки за свързване с повърхността.

Първоначално ще бъде прокопан за 18 месеца канал на морското дъно (намиращо се на това място на дълбочина около 30 м.) с дълбочина на канала около 12 метра и широчина от 80 до 120 м. След това предварително произведените тунелни елементи от бетон с тегло 73 хиляди тона всеки, ще бъдат спуснати на място и свързани един с друг. След това тунела ще бъде покрит с един защитен слой от камъни и пясък за пълно възстановяване на морското дъно. Елементите с широчина 42 метра и височина 9 метра ще имат четири тръби за движение на транспортните средства, както и една аварийна тръба.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Dänemark beginnt mit Bauarbeiten für Fehmarnbelt-Tunnel. // Der Spiegel. Посетен на 2021-03-03.