Пожари в Австралия (2019 – 2020)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пожари в Австралия (2019 – 2020)
2019-12-07 East Australian Fires Aqua MODIS-VIIRS-LABELS.png
Сателитни снимки на НАСА на 7 декември 2019 г., показващи пожари по източното крайбрежие на Австралия
Информация
Местоположение Флаг на Австралия Австралия
Причина Рекордна топлина
Рекордна суша
Светкавици
Положителна температура на Индийския океан
Предполагаем палеж
Аварии
Последствия разрушени сгради – >5500
Пожари в Австралия (2019 – 2020) в Общомедия

Сезонът на австралийските пожари 2019 – 2020 г. е поредица от пожари, които горят из цяла Австралия, предимно на югоизток. Сезонът на пожарите 2019 – 20 е със забележителна интензивност в сравнение с предишните сезони и е изгорил приблизително 16,8 милиона хектара площ (ок. 42 милиона акра, 168 000 квадратни километра или 65 000 квадратни мили), унищожил е над 5900 сгради (включително над 2204 жилища) и е убил най-малко 28 души към 14 януари 2020 г. Около един милиард животни също са убити и някои застрашени видове могат да бъдат изведени до изчезване. Сезонът на пожари 2019 – 2020 се разглежда от Селската пожарна служба на Нов Южен Уелс като най-лошият в историята. През декември 2019 г. правителството на Нов Южен Уелс обявява извънредно положение, след като рекордно високите температури и продължителната суша засилват пожарите.

Пожарите силно засягат различни региони на щата Нов Южен Уелс. В източната и североизточната част на Виктория големи горски пожари горят в продължение на четири седмици, преди пожарите да излязат от горите в края на декември, отнеха животи, заплашвайки много градове и изолирайки Корионг и Малакута. За Източен Гипсланд беше обявено състояние на бедствие. Значителни пожари са възникнали в хълмовете Аделаида и остров Кенгуру в Южна Австралия. Умерено засегнатите райони бяха югоизточна Куинсланд и райони от югозападна Западна Австралия, като няколко области в Тасмания и АСТ бяха леко повлияни.

Дим от пожарите над Операта в Сидни и Сидни Харбър Бридж, 29 декември

Биват привлечени военни от цяла Австралия, за да помогнат в борбата с пожарите и да заменят местните екипажи в Нов Южен Уелс. На 11 ноември е съобщено, че Викторианската пожарна служба изпраща 300 пожарникари и помощен персонал. До средата на ноември 2019 г. от Западна Австралия са изпратени над 100 пожарникари. Контингенти също са изпратени от Южна Австралия и Австралийската столична територия. На 12 ноември австралийското правителство обяви, че австралийските сили за отбрана ще осигурят въздушна подкрепа за противопожарните усилия, както и ще се подготвят да осигурят работна сила и логистична подкрепа. Пожарникари от Нова Зеландия, Сингапур, Малайзия, Канада и САЩ, наред с други, помогнаха в борбата с пожарите, особено в Нов Южен Уелс.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „2019 – 20 Australian bushfire season“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.