Полигиния

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Полигинията е вид полигамия, при която е налице многоженство (на старогръцки: πολύ- „много-“ и γυνή „жена“, харем – мъжът има две или повече жени).

В Библията не съществува заповед, която категорично да забранява полигинията. Въпреки това повечето християнски църкви приемат, че полигинията се отхвърля в Новия Завет аргументирайки се със спекулации въз основа на текстове като „…Защото мъжът е глава на жената [единствено число]… Който обича жена си [единствено число], себе си обича… атова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си [единствено число]… Но и всеки един от вас да обича своята жена [единствено число], както себе си; а жената [единствено число] да се бои от мъжа си.“ Привържениците на тази хипотеза не отчитат обстоятелството, че всяка отделна жена (в качеството и на една от съпругите на мъжа) е субект в единствено число. Всяка от жените на този мъж е негова жена (единствено число) и той обича както жена си Гинка (единствено число), така и жена си Радка (единствено число), но от това не следва, че той има една съпруга. От библейския текст „Вие, мъжете, обичайте жените си“ (Eфес. 5:25) може да се направи извод в полза на полигинията. Възможността да се има повече от една законна съпруга съществува официално в някои държави, а в миналото е съществувала при повечето народи, както например при траките. В България тази традиция е прекратена с налагането на християнството (покръстването на българите) от княз Борис I. Днес там, където такива официални полигамни бракове не се допускат, те все още се практикуват, но неофициално.

Оказва че, харемът е форма на семейство, която е изгодна и за мъжа и за жената, тъй като мъжът получава възможност за разширено възпроизводство, а жената – за осигуряване на стабилност на децата ѝ.“ (Проф. Иван П. Иванов по данни на Хелън Фишер) Следователно не е изключено, че управляващи кръгове не допускат разширено възпроизводство и стабилност на децата в семейството и затова поставят полигинията в нелегитимно положение или дори извън закона, като с това влияят и на обществените нагласи. Факт е, че през 1890 г. главната църква на мормоните Church of Jesus Christ of Latter Day Saints е била принудена да се откаже от полигамията под натиска на държавата. [1]

Друг релевантен факт е, че България (в която от столетия е наложена моногамията) e сред страните с най-голям отрицателен прираст, а една от страните с най-висок прираст на населението е Йемен, в която полигинията е разрешена от шариата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Библия
  • Произходът на човека – Чарлз Дарвин
  • Семейна педагогика – проф. Иван П. Иванов
  • Endgame: Blueprint for Global Enslavement – документален филм от Алекс Джоунс
  • Доклад на ООН за фонда на населението в периода 2010 – 2015 г.