Пол Мъри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пол Мъри
Роден
1975 г. (49 г.)

Учил вУниверситет на Източна Англия

Пол Мъри (роден през 1975 г.) е ирландски писател, финалист за наградата „Букър“. Автор е на романите An Evening of Long Goodbye, The Mark and the Void, The Bee Sting и „Скипи умря“, издаден на български език през 2023 г. (Издателство „Кръг“).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пол Мъри е роден в Дъблин през 1975 г. в семейство на учителка и професор по английска драма в Дъблинския университет. Учи в Блекрокския колеж в Южен Дъблин. По-късно описва училището в романа си „Скипи умря“. Мъри завършва английска литература в Тринити Колидж в Дъблин, а впоследствие и магистърска степен по творческо писане в Университета на Източна Англия.

Прекарва известно време в Барселона като учител по английски. Описва престоя си като „кратък и нещастен период като преподавател на каталонски бизнесмен, който отбеляза много грешки в граматиката ми, за които дори не подозирах“.

В интервю за „Гардиън“ Мъри определя „Гравитационната дъга“ на Томас Пинчън като книгата, която най-много му е въздействала.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Пол е автор на четири романа. Дебютът му An Evening of Long Goodbyes е номиниран през 2003 г. за наградите Whitbread First Novel и Kerry Group Irish Fiction Award. Другите му книги – The Mark and the Void (2015) и The Bee Sting (2023) също получават признанието на критиката.

През 2010 г. „Скипи умря“ е включен в дългия списък на „Букър“ и в краткия на „Коста“. Романът е номиниран за наградата Bollinger Everyman Wodehouse и Наградата на националния кръг на книжните критици. Също така се нарежда на трето място в класацията на списание „Тайм“ за най-добри художествени произведения за 2010 г. През 2023 г. излиза и на български език (издателство „Кръг“).

Кино[редактиране | редактиране на кода]

Мъри е сценаристът на ирландския филм на Хю О'Конър Metal Heart (2018 г.)

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • An Evening of Long Goodbyes (2003)
  • „Скипи умря“ (2010)
  • The Mark and the Void (2015)
  • The Bee Sting (2023)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Paul Murray (author) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте [[:en:Special:PageHistory/Paul Murray (author) историята на редакциите]] на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​