Направо към съдържанието

Пол Мъри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пол Мъри (автор))
Пол Мъри
Роден
1975 г. (49 г.)

Учил вУниверситет на Източна Англия

Пол Мъри (роден през 1975 г.) е ирландски писател, финалист за наградата „Букър“. Автор е на романите An Evening of Long Goodbye, The Mark and the Void, The Bee Sting и „Скипи умря“, издаден на български език през 2023 г. (Издателство „Кръг“).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пол Мъри е роден в Дъблин през 1975 г. в семейство на учителка и професор по английска драма в Дъблинския университет. Учи в Блекрокския колеж в Южен Дъблин. По-късно описва училището в романа си „Скипи умря“. Мъри завършва английска литература в Тринити Колидж в Дъблин, а впоследствие и магистърска степен по творческо писане в Университета на Източна Англия.

Прекарва известно време в Барселона като учител по английски. Описва престоя си като „кратък и нещастен период като преподавател на каталонски бизнесмен, който отбеляза много грешки в граматиката ми, за които дори не подозирах“.

В интервю за „Гардиън“ Мъри определя „Гравитационната дъга“ на Томас Пинчън като книгата, която най-много му е въздействала.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Пол е автор на четири романа. Дебютът му An Evening of Long Goodbyes е номиниран през 2003 г. за наградите Whitbread First Novel и Kerry Group Irish Fiction Award. Другите му книги – The Mark and the Void (2015) и The Bee Sting (2023) също получават признанието на критиката.

През 2010 г. „Скипи умря“ е включен в дългия списък на „Букър“ и в краткия на „Коста“. Романът е номиниран за наградата Bollinger Everyman Wodehouse и Наградата на националния кръг на книжните критици. Също така се нарежда на трето място в класацията на списание „Тайм“ за най-добри художествени произведения за 2010 г. През 2023 г. излиза и на български език (издателство „Кръг“).

Кино[редактиране | редактиране на кода]

Мъри е сценаристът на ирландския филм на Хю О'Конър Metal Heart (2018 г.)

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • An Evening of Long Goodbyes (2003)
  • „Скипи умря“ (2010)
  • The Mark and the Void (2015)
  • The Bee Sting (2023)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Paul Murray (author) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте [[:en:Special:PageHistory/Paul Murray (author) историята на редакциите]] на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​