Попо Тюрингски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Попо от Тюрингия)
Направо към: навигация, търсене

Попо II (на немски: Poppo von Thüringen, † след 906 г.) е от 878/880 до 906 г. граф на Фолкфелд, от 880 до 892 г. маркграф на Сорбенмарк („comes et dux Sorabici“) и до свалянето му през 892 г. херцог на Тюрингия („dux Thuringorum“).

Той произлиза от рода на Попоните (франкските Бабенберги). Попо е вторият син на Попо I († 839/841), граф в Саалгау и Грабфелд, и на съпругата му от рода на Хатонидите. Брат му Хайнрих († 886) е dux Austrasiorum (херцог на Австразия). Заедно с епископ Арн от Вюрцбург, през 892 г. Попо предприема несполучлив поход против славяните в Бохемия , при който на връщане епископът е убит. Тогава на небето се появили странни звезди. Дори славяните помислили, че това са душите на мъчениците.

След това император Арнулф Каринтийски (през 892 г.) го обвинява в измяна и го лишава от всичките му титли и владения. На неговото място той поставя своя роднина и привърженик Конрад Стари от рода на Конрадините, който е и роднина на съпригата му, кралица Ода.

През 899 г. Попо получава обратно владенията си. През 903 г. той вече е маркграф в баварския Нордгау, а през 906 г. и граф във Фолкфелд.

Попо II е баща на двама сина:

  • Адалберт, 898/915 граф в Грабфелд
  • Попо (III), † 945, граф в Грабфелд и Тулифелд
  • и вероятно на една дъщеря, която се омъжва за граф Вилхелм, вероятно Вилхелм I от Ваймар-Орламюнде.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Reuter, Timothy, Germany in the Early Middle Ages 800–1056. New York: Longman, 1991.
  • Reuter, Timothy, The Annals of Fulda. (Manchester Medieval series, Ninth-Century Histories, Volume II.) Manchester: Manchester University Press, 1992.
  • Poppo, genealogie-mittelalter