Порто Кацики

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Порто Кацики
Πόρτο Κατσίκι
— плаж —
Порто Кацики
Порто Кацики
38.6025° с. ш. 20.5494° и. д.
Порто Кацики
Страна Гърция
ОбластЙонийски острови
ДемЛевкада
Порто Кацики в Общомедия

Порто Кацики (на гръцки: Πόρτο Κατσίκι) в превод Пристанището на козите е плаж на остров Левкада, Гърция, на брега на Йонийско море. Своето име получава, поради факта че в миналото е бил достъпен само за козарите с техните стада и много дълго време те са били единствените посетители по тези места.

Порто Кацики е известен с чистата си морска вода в наситено синьо и красивия контраст с плажа, осеян с обли бели камъчета. Над самия плаж е надвиснала отвесна скала, в която има изсечени стъпала, за да се слезе до плажа. Порто Кацики се намира близо до село Атани и отстои на 35 km от столицата на острова Левкада. Плажът разполага с паркинг на върха на скалата в близост до мястото, откъдето започва стълбището към него.[1] Има заведения за хранене, предлагат се чадъри и шезлонги под наем,[2] но къмпингуването е забранено. Най-близкото място, където туристите могат да се настанят, е Атани. Много туристи идват дотук и с лодки откъм град Нидри.

Порто Кацики пострадва както и целият остров Левкада при разрушителното земетресение от 6. степен по скалата на Рихтер на 17 ноември 2015 г., когато се образува свлачище, което затрупва част от плажната ивица.[3]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]