Походът

от Уикипедия, свободната енциклопедия

„Походът“ е албум на българската рок-група Ахат издаден през 1989 г. от Балкантон и преиздаден през 2003 г. от Harbour Island Records.

Преиздаването му през 2003 г. е един жест към две нови поколения български рок фенове, които не са имали шанса да чуят тези песни. Това се прави без комерсиални цели, като тираж и печалби, и е дигитално ремастерирано преиздаване.

Автор на музиката е китаристът Божидар Главев. Той е написал и текстовете на повечето песни в албума, с изключение на „Дървото“ и „Походът“ /написани от Валентин Тодоров/. Независимо че не е планиран като такъв, за „Походът“ може да се говори като за концептуален албум. Основните теми, върху които са съсредоточени текстовете в албума, са самоутвърждаването на личността, отстояването на правото на собствен избор, следването на мечтите и нонконформизмът, отчужденето и самотата.

Първата композиция в албума /„Черната овца“/ се превръща в тотален концертен хит и неформален химн на хевиметъл феновете в България в края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век. Допитване на БГ радио до почитателите на рок музиката в България я поставя на първо място като най-добра българска рок песен.

Албумът съдържа песните:

  1. Черната овца
  2. Земя на слепци
  3. Нашият път
  4. Дървото
  5. Брадвата
  6. Отнесени от вихъра
  7. Огнени души
  8. Походът