Валентин Тодоров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Валентин „Вал“ Тодоров
Роден 11 февруари 1963 г. (54 г.)
Националност Флаг на България България

Валентин Тодоров (известен като Вал Тодоров) е български писател на научна фантастика, поет и рок-музикант.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в София през 1963 г. Завършва физика в Софийски университет. В края на 1980-те години пише английски текстове на рок-изпълнители като Милена Славова и група Ера. Автор е на текста на песните „Походът“ и „Дървото“ на група Ахат.

В средата на 1980-те години, заедно с Андриан Первазов, Марио Паскалев, Йордан Янков и Ася Паскалева създава групата Праксис (Практис) и издава ъндърграунд списание „Праксис“. Тогава започва да пише фантастика. Дебютира с новелата „Пътуване към Акад“ през 1989 г., отличена с II награда в конкурс на сп. „ФЕП“. Новелата е фрагмент от по-късно публикуваната „Иркала – страната на мъртвите (Месопотамски хроники от края на ХХ в.)“, за която получава две награди: награда „Светослав Минков“ през 1989 г. и поощрителна награда Еврокон от 1991 г.

Вал Тодоров е автор на следните повести и новели: „Книгата“, „Неразбиране“, „Стаена в каменно тяло“, „Онова нещо, отлетяло с птиците“, „Последният кадър“, „Прозрачността на асфалта“, „Жрецът е мъртъв“, както и на разказа „Змиите“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Heckert GNU white.png Тази страница представлява или съдържа производна работа на страницата Валентин Тодоров от сайта БГ-Фантастика към 12 февруари 2007. Оригиналният текст с автор(и) В. Тодоров, Intery, Григор Гачев, Mandor, както и тази производна версия, са защитени от Лиценза за свободна документация на ГНУ.