Ахат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
За рок групата вижте Ахат (група).

Ахат
Ивичест ахат
Общи
КатегорияМинерали
Формула
(повтаряща се единица)
SiO2
Кристална симетрияНяма
Характеристики
ЦвятРазноцветен
ХабитусГеода. Може да се срещне под формата на малки жили в скалата
Кристална системаРомбоедрична
ЛомСмолист
Твърдост по Моос6,5-7
БлясъкМатов
Цвят на чертатаБяла
ПрозрачностПолупрозрачвн
Плътност2,6 g/cm³
Блясък (полиран)Лесно
Оптични свойстваНяма
Обичайни примесиМного, сред които желязо и манган
Ахат в Общомедия

Ахатът е вид халцедон,[1] който съществува в различни цветове. Образува се в мехури от магма, пълни с вода, богата на силициев диокситд (SiO2 + H2О), водата се изпарява и през това време останалата маса кристализира в кварц (по-рядко тези кристали стават жълто-виолетови от желязото Fe, Fe³+; тогава се наричат аметист). Това е само един вид от тази група минерали. Ахатите запълват процепи сред различни ефузивни скали, хидротермални жили, а също така заместват и някои седиментни образувания (корали, амонити, фосилна дървесина и др.).

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Ахатът получава името си от Теофраст, гръцки философ и естествоизпитател, който открива камъка по бреговете на река Дирило, в Древността позната като Ахатес, в Сицилия[2] между IV и III век пр.н.е.[3]

Състав[редактиране | редактиране на кода]

В разрез се вижда, че ахатите се състоят от много фини и концентрично разположени ивици, които се отличават по степен на прозрачност и по цвят. Тяхното нееднакво оцветяване се обяснява с наличието на примеси от железни и манганови оксиди, от органични вещества и т.н. Ахатите с хоризонтално разположение на слоевете са сравнително редки (лентов ахат) и се наричат „уругвайски тип“ ахати.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wang, Yifeng и др. Self-organizational origin of agates: Banding, fiber twisting, composition, and dynamic crystallization model // Geochimica et Cosmochimica Acta 54 (6). 1990-06-01. DOI:10.1016/0016-7037(90)90396-3. с. 1627–1638.
  2. Agate Creek Agate // Архивиран от оригинала на 2007-07-16. Посетен на 2023-08-02.
  3. Achates // Посетен на 19 September 2014.


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]