Иван Костов (геолог)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Иван Костов.

Иван Костов
български геолог

Роден
Починал
Погребан Централни софийски гробища, София, България

Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Имперски колеж Лондон
Научна дейност
Област Геология
Иван Костов в Общомедия

Иван Костов Николов е български геолог, минералог-кристалограф. Работи главно в областта на минералогията. Той е дългогодишен директор на Националния природонаучен музей и академик на Българската академия на науките.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Иван Костов Николов е роден през 1913 година в Пловдив. Завършва естествени науки в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ през 1936 година. От 1937 година е сътрудник на Минералого-петрографския институт, а от 1938 година паралелно преподава в Софийския университет. През 1940 година заминава на специализация в Лондонския имперски колеж, където остава до края на Втората световна война и защитава дисертация на тема „Генезис на желязорудното находище Крепост“.

След завръщането си в България Костов продължава да работи в областта на минералогията. През 1953 година става професор и оглавява новосъздадената катедра по минералогия и кристалография в Софийския университет. През 1958 година открива неизвестна дотогава оловно-бисмутова сулфосол, която нарича бончевит на името на своя учител академик професор Георги Бончев. От 1960 година ръководи сектора по минералогия в Геологическия институт.

През 60-те години Иван Костов ръководи екип от учени, които изследват зеолитите. През 1967 година основава лаборатория при Геологическия институт, която от 1971 година се трансформира в самостоятелен Институт по приложна минералогия (Централна лаборатория по минералогия и кристалография „Акад. Иван Костов“; от 2010 г. Институт по минералогия и кристалография „Акад. Иван Костов“). От 1974 до 1988 година е директор на Националния природонаучен музей при БАН, а от 1978-1982 година – и на Геологическия институт на БАН. През 1990 година основава Българското минералогическо дружество и става негов пръв председател (след 1995 година – почетен председател). Почетен член е на Българската академия на науките и на редица чуждестранни научни дружества. Той е чуждестранен член на Руската академия на науките и на Германската академия на природоизпитателите „Леополдина“. Автор е на трудове в областта на кристаломорфологията, систематиката на минералите, разпределението на минералите в България и на Балканите.[1] Създава нова класификация на минералите базирана на геохимичен и кристалохимичен принцип. Автор е на повече от 250 научни труда, голяма част от които са публикувани в чуждестранни издания. Неговият монографичен учебник по „Минералогия“ (последно издание 1993 г.) е преведен на английски и руски език. Учебникът му по „Кристалография“ е с четири издания в България и едно на руски език. Съавтор е в колектив на 4-то научно откритие в България, свързано с еволюцията на кристаломорфологията на минералите. Бил е президент на Международната минералогическа асоциация (1982-1986).[2]

Иван Костов умира през 2004 година. Има дъщеря Фани и син Руслан от съпругата Мария. Неговият син Руслан Костов също е изтъкнат минералог.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

 • Костов, Иван. Кристалографски и минерогенни изучавания на флуорита от едно находище в България. 1939.
 • Костов, Иван. Върху ортита от магматичните пегматити около с. Михалково, Централни Родопи. 1940.
 • Костов, Иван и др. Минералите в България. 1964.
 • Костов, Иван. Магматизъм и зеолитизация в Маджаровското оловно-цинково месторождение. 1965.
 • Костов, Иван. Зеолитовата зоналност във вулканогенния комплекс между Кърджали и Асеновград. 1966.
 • Костов, Иван. Разпределение на зеолитовите минерали в Западното Средногорие. 1967.
 • Костов, Иван. Зеолитови минерализации в Източното Средногорие. 1968.
 • Костов, Иван и др. Sulphide Minerals. Crystal Chemistry, Parageneses and Systematics. 1981.
 • Костов, Иван и др. Phosphate, Arsenate and Vanadate Minerals. Crystal Chemistry and Classification. 1989.
 • Костов, Иван и др. Crystal Habits of Minerals. 1999.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

 • Костовит, минерал, наречен на името на Иван Костов

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Кратка българска енциклопедия, издателство на БАН, София, 1966, том 3, стр. 152.
 2. Виж интернет страницата на Международната минералогическа асоциация (International Mineralogical Association)