Смарагд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Изумруд)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Смарагд
Emerald rough 300x422.jpg
Парче нешлифован смарагд
Общи
Категория берили
Формула
(повтаряща се единица)
Be3Al2Si6O18
Характеристики
Цвят наситенозелен, жълтозелен, по-рядко синьо-зелен
Цепителност несъвършена
Лом мидест
Твърдост по Моос 7,5 – 8
Блясък стъклен
Цвят на чертата бял
Специфично тегло 2,68 – 2,9
Оптични свойста силна двуцветност – от наситенозелен до жълто-зелен или синьо-зелен
Ултравиолетова флуоресценция силна – някои екземпляри светят под ултравиолетова светлина
Основни разновидности
Находища Индия, Зимбабве, Египет, Австралия, Танзания, Шри Ланка, и др.
Смарагд в Общомедия

Смарагдът (познат и като изумруд) Be3Al2(SiO3)6 е много рядка разновидност на минерала берил, оцветена в наситено зелено от примеси на хром, ванадий и желязо. Етимологията на термина „смарагд“ е свързана с гръцката дума σμάραγδος – „зелен скъпоценен камък“. Смарагдът е един от най-скъпите камъни от „Голямата четворка“, в която са включени и диамантът, сапфирът и рубинът.

Смарагдът заема привилегировано място сред скъпоценните камъни, известен е от най-дълбока древност и е използван широко както за направа на украшения, така и за извършването на религиозни обреди. Известно е, че в древността смарагдите украсявали съкровищата на най-известните владетели и се добивали в Древен Египет. По-късно са открити и други находища в Шри Ланка, Мадагаскар, ЮАР, Австрия, Австралия, САЩ, Канада, Индия, Танзания и др. В България ограничени залежи на смарагд се срещат в Рила и Източните Родопи. Най-качествените изумруди произхождат от Колумбия, а най-красивата колекция от тези скъпоценни камъни се съхранява в Банката на Република Колумбия в Богота. Тя включва 5 кристала с тегло между 220 и 1795 карата. Най-красивите смарагди са изложени в музея "Топкапъ" в Истанбул, Смитсониън Инститюшън във Вашингтон и Американския музей по естествена история в Ню Йорк.

Символика, поверия и митове[редактиране | редактиране на кода]

Според преданията Савската царица ги обожавала. Най-известният смарагд е „Смарагдът на Девънширския херцог“, който се пази в Британския музей по естествена история в Лондон. Поради наситения си зелен цвят, смарагдът е считан за символ на вечната пролет и безсмъртието.[1]

Съществуват вярвания, че смарагдите притежават изключителна лечебна сила – укрепват паметта, помагат при безсъние, прогонват лошите сънища, спасяват от зли духове и укрепват сърцето. Наричат смарагда още камък на мъдростта и хладнокръвието.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Scientists break emerald myths“, BBC News, 28 януари 2000
  • Съкровищата на земята, Скъпоценни камъни ИЗ, Изумруд, Издателска компания Де АГОСТИНИ ХЕЛАС ООД, 2011, ISSN 1792 – 1430