Смарагд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Парче нешлифован смарагд

Смарагдът (познат и като изумруд или емералд) Be3Al2(SiO3)6 е разновидност на минерала берил, оцветен в наситено зелено от примеси на хром, ванадий и желязо. Етимологията на термина „смарагд“ е свързана с гръцката дума σμάραγδος – „зелен скъпоценен камък“.

Смарагдът заема привилегировано място сред скъпоценните камъни, известен е от най-дълбока древност и е използван широко както за направа на украшения, така и за извършването на религиозни обреди. Известно е, че в древността смарагдите украсявали съкровищата на най-известните владетели и се добивали в Древен Египет.

Символика, поверия и митове[редактиране | редактиране на кода]

Според преданията Савската царица ги обожавала. Най-известният смарагд е „Смарагдът на Девънширския херцог“, който се пази в Британския музей по естествена история в Лондон. Поради наситения си зелен цвят, смарагдът е считан за символ на вечната пролет и безсмъртието.[1]

Съществуват вярвания, че смарагдите притежават изключителна лечебна сила – укрепват паметта, помагат при безсъние, прогонват лошите сънища, спасяват от зли духове и укрепват сърцето. Наричат смарагда още камък на мъдростта и хладнокръвието.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Scientists break emerald myths“, BBC News, 28 януари 2000