Малахит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Малахит
Polished-Malachite2.jpg
Общи
Категория минерали
Формула
(повтаряща се единица)
CuCO3.Cu(OH)2
Характеристики
Цвят изумруденозелен с черни ивици, обусловен от медта в състава му
Цепителност лесно се проявява
Лом мидест, крехък
Твърдост по Моос 3,5 – 4
Блясък от восъчно-стъклен до копринен
Цвят на чертата зелен
Специфично тегло 4
Оптични свойста не се наблюдават
Плеохроизъм не се наблюдава
Ултравиолетова флуоресценция няма
Основни разновидности
Находища Русия, Чили, Австралия, Япония, Румъния, Турция, Австрия, Африка, Конго, Замбия и др.
Малахит в Общомедия

Малахитът е минерал, чийто цвят произхожда от медта в състава му. Има различни цветове, но те всичките клонят към зелено. Най-популярният и днес малахит е с наситено зелен цвят. Формулата, с която се означава, е CuCO3.Cu(OH)2. Блясъкът на този минерал е стъкловиден. Повърхността на камъка е много крехка. Като цяло малахитът е чуплив и податлив на одрасквания. И днес за ценителите на такива природни богатства, малахитът е изключително скъп. Минералът е открит още в древни времена. В древен Египет дори са го използвали като грим, който са си нанасяли само фараоните и някои влиятелни особи, находище на малахит в Африка се намира в днешен Заир. Но шедьоврите , изработвани от малахит , са дело най-вече на руските майстори в Русия, които превръщат изработката на малахит в изкуство. За първи път, малахитът е бил открит в Русия през 1635 година.

В по-късен етап от времето малахитът се използвал и се окачал на амулети, като се вярвало, че предпазва от опасности. Другото име на минерала е „Огледалото към душата“, точно защото древните са мислели, че той може да проникне и да отрази душата на притежателя му. Находища на малахит има в Русия, Заир, Чили, Австралия и други.

В България малахит е известен в окислителната зона на много медни и полиметални находища. Образците от тях са само с колекционна стойност. Плътен декоративен малахит е намерен в находище Елаците, Етрополско. Установен е също така в находище Кремиковци, Софийско.[1]

Сборникът с руски приказки „Малахитовото ковчеже“ („Малахитовая шкатулка“, 1939 г.) е сред най-известните произведения на руския писател-фолклорист Павел Бажов и особено приказката "Каменното цвете" и майстор Данило - http://detstvoto.net/index.php?newsid=3232

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Руските царе и малахита - https://www.24chasa.bg/Article/571705

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Malachite“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.