Гагат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Траурна брошка от гагат. 19 век.

Гагат“ е вид нискокачествен скъпоценен камък. Той не се счита за минерал, а за минералоид.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

„Гагат“ е известен още от неолита. На местообиталища от каменната ера са намерени закръглени парчета, обработени с кремъчни инструменти.

Смята се, че гагатът се е образувал преди около 170-180 милиона години от овъгляването на вече изчезнал вид от рода на хвойновите дървета. Гагатът притежава смолист блясък. В него органическата маса се състои от въглерод (60-90%), водород, кислород, азот, а може да се срещнат и други примеси. Неговата твърдост е от 2,5 до 4,0 по МОС и му позволява да бъде добре обработван. Плътност 1,3 -1,4 г/куб.см.

Образуването на гагата се свързва с преобразуването на дървесината, погребана в морските пластове на мезозойските и кайнозойските отлагания. Среща се във видна отделни купчини и парчета в пясъчници, мергели, а также в пластове каменни и кафяви въглища. Гагатът се обработва лесно, добре се полира и притежава красив блясък, благодарение на което (особено в източните страни) широко се използва за малки ювелирни изделия, мъниста и др.

Най-добри находища са намерени в Англия, Испания, Турция и Сибир. Изключително популярен в златната и сребърна бижутерия в Англия, Испания и други страни.