Корунд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Корунд.

Корундът е оксиден минерал с химична формула Al2O3. Той може да е прозрачен скъпоценен камък в син (сапфир), или червен цвят (рубин), както и блед непрозрачен минерал — обикновен корунд. Познат е също така в разнообразни други разцветки, които се наричат също с термина сапфир — виолетов, жълт, зеленикав и др. Твърдост по скалата на Моос - 9; плътност - 4,05 g/cm³, лом - неравен или мидест, черта - бяла, стъклен до диамантен блясък. Образува шестоъгълни кристали. Той е предимно метаморфогенен по своя генезис и се натрупва в разсипни находища; произвежда се също и синтетичен корунд. Находища има в Мианмар, Камбоджа, Шри Ланка, Тайланд, САЩ, Австралия, Индия; в България се среща в пегматити и мрамори в Родопите. Използва се като скъпоценен камък (прозрачните корунди), колекционен материал, за абразиви, в керамичната промишленост и др.

Корунд може да се получи от запалването на смес от алуминиев прах и оксиди на трудно топими метали (желязо Fe, хром Cr). Протича следната реакция:

Fe2O3 + Al -> Al2O3 + Fe + Q,

при което се отделя голямо количество топлина. Той се използва за получаване на чисти трудно топими метали и при заваряване на релси. Но най-голямо е неговото приложение за получаването на алуминий.