Рубин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Рубин.

Рубин
Ruby gem.JPG
Шлифован рубин
Общи
Формула
(повтаряща се единица)
Al2O3:Cr
Рубин в Общомедия

Рубинът е розов до розовочервен скъпоценен камък, разновидност на минерала корунд (алуминиев оксид), чието оцветяване се дължи преди всичко на примеси от хром. Името му произлиза от ruber или rubrum – латинската дума за „червен“.

В древна Русия рубините са наричани яхонти. Цветовете на рубините варират от дълбоко розово до наситено червено с виолетов оттенък. Най-висока стойност имат рубини с цвят, наречен „гълъбова кръв“ – червен с леко виолетов оттенък.

Първите сведения за тези прекрасни камъни са от 4 век пр.н.е. и се срещат в индийските и бирманските летописи. В Римската империя рубинът бил на особена почит и се ценял повече от диамантите. Колекциите с рубини на кардинал Ришельо и Мария Медичи са били известни из цяла Европа.

Най-известните рубини са „Северната звезда“, намиращ се в Музея по естествена история в Ню Йорк, както и „Рубинът на Едуард“, съхраняван в Британския музей по естествена история в Лондон.

Според древните поверия рубинът е камък на живота. Считало се, че защитава от чума и от дявола. За основно мистично свойство на рубина се смятала способността му да поражда влечение към великото. Под влиянието на рубина се запазва духовната енергия и чувството за сигурност и самочувствието, като според астролозите това отнася с особена сила за зодии като Лъв, Овен и Козирог.[1]

Парче нешлифован рубин