Теофраст

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Теофраст
древногръцки философ

Роден
Починал
неизвестно
Философия
Регион Западна философия
Епоха Антична философия
Школа Перипатетическа школа
Интереси Етика, логика, метафизика, натурфилософия, биология
Теофраст в Общомедия

Теофраст (на гръцки: Θεόφραστος, 370 — ок. 285 г. пр.н.е.), роден и живял в Ересос на о-в Лесбос е ученик на Аристотел в Перипатетическата школа.

На млади години отива в Атина и първоначално учи в училището на Платон. След смъртта на Платон се присъединява към Аристотел. Аристотел завещава на Теофраст трудовете си и го посочва за негов наследник на Лицея. Теофраст е на този пост 36 години и през това време училището процъфтява. Наричат го "бащата на ботаниката" заради неговите трудове за растенията. След смъртта му, атиняните го почитат с публично погребение. Негов наследник като началник на училището е Стратон.

Неговите интереси са много - от биология и физика до етика и метафизика. Двата негови ботанически труда, достигнали до нас - Historia Plantarum и,,За растенията" имали голямо влияние за науката по време на Ренесанса. Други оцелели негови творби са,,Характери",,,За чувствата",,,За камъните" и фрагменти от,,Физика" и,,Метафизика". Теофраст учи граматика и езици и продължава работата на Аристотел по логиката. Разглежда пространството като подредба на телата, времето като случайно движение и движението като необходимо следствие от всяка дейност. В етиката той разглежда щастието като зависещо от външно влияние и също като добродетел, и казва, че,,Животът се управлява от щастието, не от мъдростта".

Цялата налична биографска информация за него е предоставена от „Животът на философите“ на Диоген Лаерций, написана около 400 години след времето на Теофраст, но „няма вътрешна неправдоподобност в повечето от това, което Диоген описва“.[1] Неговото рождено име е Тиртам, но по-късно става известен с прякора „Теофраст“ ("божествен израз"), даден му по преданието от Аристотел, заради елегантната му реч.

Според някои източници бащата на Теофраст се казвал Месап, който бил женен за Аргиопа и имал син Церцион, но това не е сигурно.

Historia plantarum, 1549

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sir Arthur Hort, Introduction to Enquiry into Plants.
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
WP-TranslationProject TwoFlags.svgТази статия включва текст, преведен от статията „Theophrastus“ в Уикипедия на английски (автори).