Правилото 90-90

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Правилото 90-90“ в софтуерното инженерство е хумористичен афоризъм, който гласи:

Първите 90 процента от кода се равняват на първите 90 процента от времето за разработка. Оставащите 10 процента от кода се равняват на останалите 90 процента от времето за разработка.

— Том Карджил, Bell Labs[1]

Сумата от процентите достига 180% като алюзия за печално известните софтуерни проекти, които съществено пресрочват заложените за изпълнението им срокове. Правилото изразява както най-общото разпределение на времето за един софтуерен проект на лесни и трудни за изпълнение части, както и причината много проекти да отнемат повече време от предвиденото, поради грешна преценка на сложността на трудните части. С други думи, изисква повече време и повече работа, отколкото е първоначалното очаквано, за да може софтуерът да заработи.

Правилото 90-90 се приписва на Том Карджил от Лабораториите „Бел“, а става популярно благодарение на колонката на Джон Бентли „Програмистки бисери“ от септември 1985 в „Communications of the ACM“, където е озаглавено като „Правило за достоверността“ („Rule of Credibility“).[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Bentley, Jon. Programming pearls: Bumper-Sticker Computer Science (fee required). // Communications of the ACM 28 (9). 1985. DOI:10.1145/4284.315122. с. 896–901.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ninety-ninety rule“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.