Лаборатории Бел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Bell Labs в Murray Hill

Лабораториите Бел (на английски: Bell Laboratories, Bell Labs, известна и с предишни имена AT&T Bell Laboratories, Bell Telephone Laboratories) е бивша американска корпорация, голям изследователски център в областта на телекомуникациите, електронните и компютърните системи. Освен с приложни научно-технически изследвания и разработки, в миналото се занимават и с фундаментални научни изследвания. Наречени са на Александър Бел - прочутия американски учен, изобретател и бизнесмен от шотландски произход, основоположник на телефонията, основател на компанията Bell Telephone Company.

Основана е през 1925 г. като изследователски център на компанията AT&T. В настоящия момент е изследователски център на корпорацията Alcatel-Lucent. Централата на Bell Labs е разположена в Мърей Хил, Ню Джърси, САЩ.

Открития и разработки[редактиране | редактиране на кода]

За своето време Лабораториите Бел са без аналог в областта си, разработвайки широк обхват от революционни технологии, включително радиоастрономия, транзистора, лазера, теория на информацията, операционната система UNIX, програмния език C и програмния език C++.

За част от дейностите, осъществявани от Лабораториите Бел, са присъдени 7 Нобелови награди.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en))  Списък награди. // Alcatel-Lucent. Посетен на 2011-04-06.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]