Телекс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Телекс Т100 на Сименс

Телекс е вид телеграфен апарат, съставен от телетип и телефонен апарат с шайба за набиране на номера, използвана за предаване на текстови съобщения по прост електрически канал.

Телексът е създаден е около 1930 г. благодарение на изобретенията на такива инженери като Роял Хаус на английски: Royal Earl House, Дейвид Хюз, Едуард Клайншмид, Чарлз Кръм, Емил Бодо и Фредерик Крийд. Негов непосредствен предшественик е т.нар. „тикърен апарат“ (на английски: ticker tape machine), който служел за бързо предаване на борсовите котировки. Една от най-ранните му реализации е на Томас Едисон от 1869 г. — т.нар. „Универсален тикърен аппарат“, който имал скорост на печат около един символ за секунда.

Първият телекс е произведен през 1931 г. от американската фирма AT&T. Телексът позволява бързото съединяване между абонатите на телеграфната мрежа, тъй като те имат уникални номера (номер на телекс). Практически едновременно в Германия и Великобритания са създадени национални телеграфни мрежи, наречени Telex (на английски: TELEgraph + EXchange). Малко по-късно в САЩ също е създадена подобна мрежа, но под името TWX (на английски: Telegraph Wide area eXchange). Мрежите за международно телеграфиране непрекъснато се разширяват и към 1970 телексната мрежа обединява абонати от над 100 страни по света. След 1980-те години обаче на пазара се появяват евтините и практични факс машини и телексната мрежа започва да отстъпва позициите си в полза на връзката по факс.