Маршрутизация

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Маршрутизация в телекомуникациите е процесът на определяне на път за предаване на сигнали или осъществяване на електронни съобщения между точките (възлите) от една или повече телекомуникационни мрежи. Маршрутизацията се използва в различни видове мрежи – телефонната мрежа, компютърни мрежи (вкл. интернет) и др. Изборът на най-добрия възможен път се основава на определени правила, комуникационни протоколи и адреси.

Когато става дума за предаване на мрежови пакети маршрутизацията се състои в насочването на пакетите от техния източник към техния получател по определен начин. При това възможните пътища преминават последователно през различни мрежови интерфейси. Междинните възли на мрежата са най-често хардуерни мрежови устройства като маршрутизатори, мостове, гейтуей, защитни стени, суичове. Процесът на маршрутизация включва използването на маршрутни таблици, които са от значение за ефективността му. Повечето алгоритми ползват само един маршрут, но съществуват и техники с множество алтернативни маршрути.

В компютърните мрежи[редактиране | редактиране на кода]

Маршрутизацията в компютърните мрежи може да е статична или динамична[1].

Динамичната маршрутизация е подходяща за по-големи мрежи. Използват се протоколи за динамично маршрутизиране като OSPF, IS-IS, BGP, RIP и др. Те позволяват маршрутизаторите автоматично да намират най-добрите пътища помежду си.

Статичната маршрутизация е подходяща за мрежи с малко на брой маршрутизатори. Работи чрез ръчното конфигуриране на статични маршрути в устройствата. Например един малък офисен маршрутизатор, свързващ няколко компютъра към интернет, може да има само един статичен маршрут, указващ, че всички IP адреси минават през интернет доставчика. Това е т. нар. маршрут по подразбиране (default route) и има следния вид:

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 х.х.х.х

където х.х.х.х е IP адрес на доставчика

Схеми на доставка[редактиране | редактиране на кода]

Схеми

Unicast

Broadcast

Multicast

Geocast

„Уникаст“ методът за маршрутизация означава свързване само на един потребител към сървъра.
„Мултикаст“ означава свързване на множество клиенти, обединени в определена група и изпращане на едно и също съдържание към тях. Когато изпращането е към цялата мрежа, се нарича „броудкаст“.

Схемите на доставка до крайния потребител могат да са

  • уникаст доставя до един потребител – това е доминиращата форма на доставка в интернет
  • broadcast доставя до всички потребители
  • мултикаст доставя до група потребители, проявили интерес към доставката
  • anycast доставя до всеки член на определена група, типично до най-близкия до източника
  • геокаст доставя до определена географска област

Алгоритми и техники за маршрутизация[редактиране | редактиране на кода]

Маршрутизиращи протоколи[редактиране | редактиране на кода]

Алтернативни методи за мрежови поток от данни[редактиране | редактиране на кода]

Платформи за рутери[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Статична маршрутизация // Посетен на 28 декември 2017.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Routing в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​