P2P

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Peer-to-peer)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Peer-to-peer система от възли без централна инфраструктура
Централизиран модел клиент-сървър

Peer to peer или изписвано още peer-to-peer, съкращавано като P2P, произнася се пиър ту пиър, представлява децентрализирана архитектура за разпределени изчислителни ресурси (като процесорна мощ, дисково пространство и др.). При нея участниците са равноправни и липсва централна мрежова инфраструктура (като сървъри или трайни хостове).[1] Участниците се наричат пиъри, (на английски: peers от peer – същ. равен, на същото ниво, гл. равнявам се), и са едновременно доставчици и потребители на ресурси за разлика от традиционния клиентско-сървърен модел, където само сървърите доставят (снабдяват), а клиентите консумират.

Изисквания[редактиране | редактиране на кода]

За да сработи такава мрежа, е нужен специален софтуер, който да може да кара компютъра да работи и като клиент, и като сървър. Има съществуващи протоколи, улесняващи писането на такива програми. Всеки протокол си има специфична цел. Примери за P2P са:

  • BitTorrent – Ползва се за пренос на файлове.
  • Биткойн  – криптовалута.
  • Tox – Ползва се за пренос на съобщения.[2]
  • I2P и Tor – Ползват се за защитаване на потребител от външни намеси и проследявания на мрежата им. Позволяват хостване на услуги, защитени от цензура и проследяване.

Всеки един от протоколите може да има много различни имплементации под формата на отделни проекти, но също така си има и официални имплементации, които в повечето случаи са първите сработили.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rüdiger Schollmeier, A Definition of Peer-to-Peer Networking for the Classification of Peer-to-Peer Architectures and Applications, Proceedings of the First International Conference on Peer-to-Peer Computing, IEEE (2002)
  2. tox.chat
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Peer-to-peer“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.