Джордж Стибиц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джордж Стибиц
George Robert Stibitz
американски математик
Роден
Починал
Хановер, Ню Хампшър САЩ

Националност Флаг на САЩ САЩ
Образование Университет Корнел
Научна дейност
Област Физика
Образование Корнел
Работил в Лаборатории Бел
Известен с първи цифров електромеханичен компютър с отдалечен достъп

Джордж Робърт Стибиц (на английски: George Robert Stibitz) (30 април 1904 – 31 януари 1995) е американски физик и изобретател, създал първият двоичен електро-механичен компютър (с релета). Работил е в лабораториите Бел, където в края на 1930-те комбинира булева алгебра с електро-механични релета и създава цифров електромеханичен компютър, предназначен да изпълнява аритметични операции с комплексни числа, който е първият компютър с отдалечен достъп.

Роден е в Йорк, Пенсилвания. Следва в университета Денисън в Гранвил, Охайо и в Юниън колидж. През 1930 защитава дисертация по математическа физика в университета Корнел.

Компютър с комплексни числа[редактиране | редактиране на кода]

Лабораториите Бел започват да разработват проекти в областта на автоматизиране на изчисленията едва в края на 1930-те, макар че още от 1925 г. е известна възможността към тях да се приложат вериги с релета. Стибиц започва своите експерименти през 1937 г. и съставя електрически вериги с електромеханични релета за събиране, умножение и деление. Първоначално използва бинарни операции и автоматично превръщане на десетични в двоични числа и обратно, а по-късно се спира на бинарно представяне на десетичните числа. Създава проект на изчислителна машина за умножение и делене на комплексни числа, която е необходима за проектиране на филтриращи електрически схеми. През ноември 1938 г. към Стибиц се присъединява Самюъл Уилямс и двамата усъвършенстват проекта и построяват машината между април и октомври 1939 г. Електромеханичният компютър Model 1, станал известен като Компютър с комплексни числа (на английски: Complex Number Computer), е предназначен да изпълнява аритметични операции върху комплексни числа и е пуснат в действие през януари 1940. Не след дълго е модифициран, като са добавени телетипи, разположени на съвсем друго място, т.е. осъществен е отдалечен достъп до машината.[1]. Използван е редовно от Лабораториите Бел до 1949 г.

През септември 1940 е извършена публична демонстрация на възможностите на машината на сбирка на Американското математическо общество, като е осъществена отдалечена връзка между Ню Йорк и Хановер, Ню Хампшър. На демонстрацията присъстват Джон Мокли и Норберт Винер[2]. По този повод в Дартмът Колидж, Хановер, Ню Хампшър, има мемориална плоча с текст, „В тази сграда на 9 септември 1940, Джордж Робърт Стибиц от Лабораториите Бел демонстрира за първи път дистанционна работа с цифров електромеханичен компютър на среща на Асоциацията на математиците в Америка (на английски: Mathematical Association of America). Участниците поставят задачи на компютъра в Ню Йорк и след секунди получават решенията по телетип."

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Stibitz, George R.. Complex Computer, US Pat. No. 2,668,661. // filed Apr. 19, 1941, granted Feb. 9, 1954. (на английски)
  2. Randell 1973, с. 238.
  • Randell, Brian. The Origins of Digital Computers, Selected Papers. Berlin· Heidelberg· New York, Springer-Verlag, 1973. ISBN 978-3-642-96147-2. с. 464.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]