Джордж Стибиц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джордж Стибиц
George Robert Stibitz
американски математик
Роден
Починал
31 януари 1995 г. (90 г.)
Хановер, Ню Хампшър САЩ

Националност САЩ
Учил вУниверситет „Корнел“
Научна дейност
ОбластФизика
Работил вЛаборатории Бел
Известен спърви цифров електромеханичен компютър с отдалечен достъп

Джордж Робърт Стибиц (на английски: George Robert Stibitz) (30 април 1904 – 31 януари 1995) е американски физик и изобретател, създал първият двоичен електро-механичен компютър (с релета). Работил е в лабораториите Бел, където в края на 1930-те комбинира булева алгебра с електро-механични релета и създава цифров електромеханичен компютър, предназначен да изпълнява аритметични операции с комплексни числа, при който за първи път е осъществен отдалечен достъп и така става предшественик на концепцията за дистанционно управление.

Роден е в Йорк, Пенсилвания. Следва в университета Денисън в Гранвил, Охайо и в Юниън колидж. През 1930 защитава дисертация по математическа физика в университета Корнел.

Компютър с комплексни числа[редактиране | редактиране на кода]

Лабораториите Бел започват да разработват проекти в областта на автоматизиране на изчисленията едва в края на 1930-те, макар че още от 1925 г. е известна възможността към тях да се приложат вериги с релета. Стибиц започва своите експерименти през 1937 г. и съставя електрически вериги с електромеханични релета за събиране, умножение и деление. Първоначално използва бинарни операции и автоматично превръщане на десетични в двоични числа и обратно, а по-късно се спира на бинарно представяне на десетичните числа. Създава проект на изчислителна машина за умножение и делене на комплексни числа, която е необходима за проектиране на филтриращи електрически схеми. През ноември 1938 г. към Стибиц се присъединява Самюъл Уилямс и двамата усъвършенстват проекта и построяват машината между април и октомври 1939 г. Електромеханичният компютър Model 1, станал известен като Компютър с комплексни числа (на английски: Complex Number Computer), има предназначение да изпълнява аритметични операции с комплексни числа и е пуснат в действие през януари 1940. Не след дълго е модифициран, като са добавени телетипи, разположени на съвсем друго място, т.е. осъществен е отдалечен достъп до машината.[1]. Използван е редовно от Лабораториите Бел до 1949 г.

През септември 1940 е извършена публична демонстрация на възможностите на машината на сбирка на Американското математическо общество, като е осъществена отдалечена връзка между Ню Йорк и Хановер, Ню Хампшър. На демонстрацията присъстват Джон Моукли и Норберт Винер[2]. По този повод в Дартмът Колидж, Хановер, Ню Хампшър, е поставена мемориална плоча с текст

В тази сграда на 9 септември 1940, Джордж Робърт Стибиц от Лабораториите Бел демонстрира за първи път дистанционна работа с цифров електромеханичен компютър на среща на Асоциацията на математиците в Америка (на английски: Mathematical Association of America). Участниците поставят задачи на компютъра в Ню Йорк и след секунди получават решенията по телетип.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Stibitz, George R. Complex Computer, US Pat. No. 2 668 661 // filed Apr. 19, 1941, granted Feb. 9, 1954. (на английски)
  2. Randell 1973, с. 238.
  • Randell, Brian. The Origins of Digital Computers, Selected Papers. Berlin· Heidelberg· New York, Springer-Verlag, 1973. ISBN 978-3-642-96147-2. с. 464.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]