Предприемаческа икономика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Предприемаческата икономика изучава предприемачите и предприемачеството в икономиката. Акумулацията на фактори на производството per se не обяснява икономическото развитие. Те са необходимия принос за продукцията, но не са достатъчни за икономически растеж.

Човешката креативност и продуктивното предприемачество са необходими за комбинирането на тези приноси по почаливш начин и също така в една инстутицонална обстановка, която окуражава свободното предприемачество, тези две условия са в крайна сметка определящи за икономическия растеж. В този смисъл предприемачите и предприемачеството трябва да заемат централно място в усилиено да се обясни дългосрочното икономическо развитие. Въпреки това ранната икономическа теория не полага достатъчно внимание върху предприемачите.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Entrepreneurial economics“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.