Председател на Европейския съвет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Да не се бърка с Председателство на Съвета на ЕС

Жан – Доналд Туск
Donald Tusk
Председател на Европейския съвет
Председател на Европейския съвет
Мандат
встъпил в длъжност на
1 декември 2014 г.
Назначен от Европейския съвет
Предшественик Херман Ван Ромпой
Националност Флаг на Полша Полша

Председателят на Европейския съвет (неправилно наричан президент на Европейския съвет или президент на Европейския съюз) е постоянно действащ ръководител на Европейския съвет, главен представител на Европейския съюз на международната арена. Европейският съвет е колегията на всички правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС и председателя на Европейската комисия, която определя общите политически насоки на съюза.

Ролята на председателя е установена в член 15 от Договора за Европейския съюз (ДЕС). По-конкретно председателят на Европейския съвет:

  • председателства заседанията на Европейския съвет и ръководи работата на тази институция[1].
  • в сътрудничество с председателя на Комисията и въз основа на работата на Съвета по общи въпроси осигурява подготовката и приемствеността на работата на Европейския съвет
  • стреми се да подпомага сближаването и консенсуса в Европейския съвет
  • представя доклад пред Европейския парламент след всяко заседание на Европейския съвет

Между 1975 и 2009 г. позицията „глава на Европейския съвет“ е неофициална и се заема автоматически за половин година от държавния глава (премиера) на държавата, председателка на Съвета на ЕС. След Лисабонския договор (2007) Европейският съвет избира свой председател с квалифицирано мнозинство за срок от две години и половина с възможност за преизбиране само още веднъж. В случай на необходимост отново Европейският съвет може да отстрани председателя, за което се изисква също квалифицирано мнозинство[2].

Първият официален председател на Европейския съвет е избран на 19 ноември 2009 г. – това е Херман Ван Ромпой, заел поста на 1 декември 2009, когато влиза в сила Лисабонският договор. Той е преизбран и за следващ мандат, с което общият му престой на тази длъжност е точно 5 г. Негов наследник на поста е бившият полски министър-председател Доналд Туск, застъпил от 1 декември 2014 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]